Amsterdamse vrienden vinden 's nachts peuter in Abcoude

Drie vrienden uit Amsterdam schrokken zich in de nacht van zondag op maandag kapot. Om 2.45 uur zagen ze in het licht van de koplampen midden op de weg een klein blond meisje. "Ze stond daar maar met haar blote beentjes en haar knuffel. Moederziel alleen."

Arie Goudart op de plek waar hij het meisje vond Beeld Dingena Mol

De vrienden kwamen terug van een feestje toen ze het meisje bij een rotonde zagen. Twee dagen later is klusjesman Arie Goudart (32) er nog volop mee bezig. "Echt, we schrokken verschrikkelijk. Ze stond daar gewoon op de Meerlandenweg. Met haar blote beentjes. Midden op straat, vlakbij de rotonde. Een blond meisje met roze schoentjes. Ze had haar knuffel vast."

"We wisten niet wat we moesten denken," vervolgt Goudart. "Ze huilde niet, ze was niet bang, maar ze lachte naar ons. Het was behoorlijk koud, dus ik heb mijn jas om haar heengeslagen. Ik ben zelf vader van twee kleine kinderen van twee en vier jaar oud. Je moet er niet aan denken dat ze 's nachts in hun pyjama over straat lopen. Wie weet wat er had kunnen gebeuren. Dat is als ouder toch het ergste dat je kan overkomen?"

Goudart zette het kind in de auto en draaide de kachel omhoog. Een van zijn vrienden belde de politie. Daarna keken de vrienden bij de huizen in de buurt of er ergens een deur of raam openstond. Ze zagen niets en hoorden niemand.

Het blonde meisje was niet bang. Ze lachte, maar kon niet vertellen waar ze vandaag kwam of waar ze woonde. "Papa, papa," was het enige wat ze verstaanbaar zei. "Ze was nog geen drie jaar, schat ik. Praten ging niet goed. Misschien dat ze slaapwandelde."

Nachtslot
De vrienden belden de politie, die haar een kwartiertje later ophaalde. Nog steeds opgewekt ging het meisje mee. "We hebben daarna nog een tijd gezocht. Ze moet ergens uit de buurt komen, want hoever loopt zo'n meisje nou in het holst van de nacht?"

Het kind werd opgevangen in het AMC Amsterdam. Ze mankeerde niets. De politie zette een burgernetactie op, maar dat leidde niet naar de ouders. Zij belden pas 's ochtends 112 toen ze merkten dat hun dochtertje niet in haar bedje lag. Het meisje moet uit eigen beweging het huis hebben verlaten. Blijkbaar zat de deur niet op het nachtslot. Voor de politie was de zaak afgedaan, nadat het meisje en haar ouders waren herenigd. Er is geen onderzoek gedaan naar de nachtelijke avonturen van het kind omdat er geen sprake was van een strafbaar feit.

Goudart blijft het een vreemd verhaal vinden. "We hebben niets gehoord van de ouders, maar zijn blij dat het meisje weer thuis is en dat het volgens de politie goed met haar gaat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden