Nieuws

Amsterdamse vogelliefhebbers spotten vooral de stadse koolmees

Bijna 3500 Amsterdamse vogelliefhebbers hebben afgelopen weekend in de tuin of op het balkon vogels geturfd tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Koolmezen, huismussen en halsbandparkieten werden het vaakst gespot.

Katharina Vlaanderen
De koolmees werd in Amsterdam het vaakst gezien.  Beeld Getty Images
De koolmees werd in Amsterdam het vaakst gezien.Beeld Getty Images

De zwartgekapte koolmees is de meest gespotte vogel in Amsterdam. Ook in eerdere jaren was dit zo. De koolmees doet het beter in de stad dan de huismus, die landelijk op nummer 1 staat, maar in Amsterdam achter de koolmees op de lijst staat.

“Dat komt doordat de koolmees zijn voedsel zoekt in boomkruinen en op balkons. Zij vinden hun weg in de stad. De huismus zoekt zijn voedsel op de grond in tuinen van rijtjeshuizen. Daarom wordt hij vooral geteld aan de randen van Amsterdam,” vertelt Jip Louwe Kooijmans, stadsvogeldeskundige.

Luidruchtige halsbandparkiet

Op de derde plek in de vogellijst staat de halsbandparkiet. Deze luidruchtige exoot bevindt zich vooral in de Randstad en neemt in Amsterdam al jaren toe in aantal.

Halsbandparkieten in de boom voor de Kleiburgflat in Amsterdam.
 Beeld Michiel Wijnbergh
Halsbandparkieten in de boom voor de Kleiburgflat in Amsterdam.Beeld Michiel Wijnbergh

Ook de pimpelmees, houtduif en stadsduif staan hoog in de top 10 van de Amsterdamse Tuinvogeltelling.

Steeds meer deelnemers

Deelnemers van de telling noteerden op 27, 28 of 29 januari een half uur lang alle vogels in hun tuin en stuurden de resultaten op naar de organisator, de Vogelbescherming.

In heel Nederland deden 170 duizend mensen mee aan het vogeltelweekend. “Dat is iets minder dan het record vorig jaar, toen Nederland in de lockdown zat,” vertelt Ruud Beusekom, woordvoerder van de Vogelbescherming. “Toch is het aantal deelnemers nog meer dan twee keer zo hoog als in eerdere jaren. ‘Vogels kijken’ wordt steeds populairder, en dat is allemaal versterkt door corona.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden