Amsterdamse voetbalclubs weerspreken kritiek op allochtonen

Volgens voetbalanalist Johan Derksen is het problematisch als Marokkanen bij verenigingen voor amateurvoetbal de overhand krijgen. De Amsterdamse ervaringen zijn anders, blijkt uit een rondje langs Amsterdamse voetbalclubs.

Wesley Meijer
Veel Amsterdamse clubs weerspreken de kritiek op allochtonen Beeld Marc Driessen
Veel Amsterdamse clubs weerspreken de kritiek op allochtonenBeeld Marc Driessen

Johan Derksen zei onder andere: "Heel wat clubs zijn naar de klote gegaagn omdat ze in een wijk liggen waar veel Marokaanse gezinnen wonen." Amsterdamse clubs weerspreken deze kritiek op allochtonen.

Volgens voorzitter van OSV Ilona Roozendaal werkt een smeltkroes het best. "OSV is een club met twintig nationaliteiten, maar we hebben geen meerderheidsteams van Marokkaanse of Turkse origine. Onze club is een smeltkroes waarbij je de leukste dingen meemaakt."

Open zenuw
Volgens Khalid Berdouni, oud-voorzitter FC Chabab (vorig jaar opgegaan in sv Nieuw-Utrecht) raakt de discussie een open zenuw.

"Misschien moeten we niet uitsluiten dat de emoties naar aanleiding van de aanslagen in Parijs of Brussel hierin een rol spelen. Derksen kiest specifiek Marokkanen. Dat vind ik goedkoop. Hij voert de discussie over de hoofden van een heleboel jeugdspelers. Kinderen gaan voetballen bij de dichtstbijzijzijnde club en een vereniging weert per definitie geen bepaalde groepen. Dat mag niet."

Wij hebben vaak gehoord van andere clubs dat men vooraf een heel ander beeld had, maar dat ze een hartstikke leuke, sportieve middag met ons hadden gehad. Het probleem is dat mensen vaak niet genoeg van elkaar af weten of elkaar niet vertrouwen en waarderen. Derksen draagt op deze manier niks bij, maar hij komt ook niet met oplossingen."

Kritiek
Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, uitte eerder zaterdag kritiek op Derksen in een column op de website van de voetbalbond.

Lees verder: FC Smeltkroes is het best [+]

En: 'Op het voetbalveld is iedereen gelijk'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden