Amsterdamse verpleegkundige begint hulpactie voor Portugal

De Amsterdamse verpleegkundige Rosa Simoes Antunes is een inzamelingsactie begonnen voor de slachtoffers van de bosbranden in Portugal. Volgende week vertrekt de eerste lading hulpgoederen.

Michiel van Herpen
De ouders van Simoes Antunes werden vorige week overvallen door brand. Hun huis brandde bijna volledig af Beeld anp
De ouders van Simoes Antunes werden vorige week overvallen door brand. Hun huis brandde bijna volledig afBeeld anp

De ouders van Simoes Antunes werden vorige week overvallen door brand. Hun huis, in het dorpje Lajeosa do Dão in Midden-Portugal, brandde bijna volledig af.

Simoes: "Ze zijn op het nippertje aan de dood ontsnapt. Mijn vader heeft zijn hand verbrand. Twee dorpsgenoten zijn omgekomen. Een man probeerde de stal voor de dieren te openen, toen hij werd overvallen door het vuur. Hij en zijn dieren hebben het niet gered."

Geen budget
Simoes Antunes woont al 26 jaar in Nederland. Vorige week begon zij een inzamelingsactie op Facebook. Collega's, vrienden en vreemden gaven gul: kleding, schoenen, keukengerei en speelgoed stroomden binnen, maar budget om de spullen naar Portugal te brengen, ontbrak.

Op Facebook vroeg Simoes Antunes of iemand de goederen naar Portugal kon vervoeren. "Ik kreeg een aantal aanbiedingen, maar die mensen vroegen er te veel geld voor. Toen kreeg ik het nummer van Manuel Neves; hij wilde de goederen gratis vervoeren. Ik ben hem erg dankbaar."

Zwanenburger Neves, importeur van Portugese en Braziliaanse producten en geboren in Portugal, heeft vijftig jaar geleden een soortgelijke ervaring in zijn geboorteland mee­gemaakt.

"Door een overstroming is toen het huis van mijn ouders verloren gegaan. Zij konden mij en zichzelf maar net redden. Ik wil nu helpen, daarom betaal ik de transportkosten graag."

Liefdadigheidsacties
Inmiddels staan er vijftien pallets met spullen bij Neves. Volgende week dinsdag gaat de eerste lading in de vrachtwagen naar Portugal. Neves: "We moesten overal dozen vandaan halen, omdat zo veel mensen willen helpen."

Morgen reist Simoes Antunes naar Portugal om haar ouders te helpen. "De Portugese overheid doet weinig, alles komt aan op liefdadigheidsacties. De mensen zijn daarom ontzettend dankbaar voor de hulp uit ­Nederland."

Het tweetal wil in november opnieuw met een vrachtwagen naar Portugal. Op haar persoonlijke Facebookpagina schrijft Simoes Antunes aan welke spullen nog behoefte is.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden