Video

Amsterdamse verbreekt met 33 andere dames record formatiespringen

Anneloes Maij (37) uit Amsterdam heeft zaterdag met 33 andere vrouwen het record formatiespringen verbroken bij Apeldoorn. Het oude record uit 1995 - toen sprongen 25 vrouwen - is daarmee ruimschoots verbeterd.

Anneloes Maij uit Amsterdam is de dame in het wit met de rode rugzak, in de middelste ring. Beeld Henny Wiggers
Anneloes Maij uit Amsterdam is de dame in het wit met de rode rugzak, in de middelste ring.Beeld Henny Wiggers

In nog geen 30 seconden vormden de 34 parachutespringsters, bij een snelheid van 200 km per uur, gezamenlijk een windmolen in de lucht. Anneloes Maij stond voor een belangrijke taak: ze had een basispositie samen met vier andere parachutisten in het wit en één dame in het oranje. De andere skydivers moesten zich om hen heen positioneren.

Uiteindelijk hadden de vrouwen zes sprongen nodig om de missie te doen slagen. Op een hoogte van 15.000 voet lieten de dames zich achter elkaar uit twee vliegtuigen vallen, vlak bij het Apeldoornse vliegveld Teuge. 'We hadden in totaal ongeveer 45 seconden de tijd om de formatie te vormen, anders kom je te laag', aldus Anneloes Maij.

Middenmoter

Aan de recordsprong, die werd gedaan onder leiding van Marloes Swarthoff (de persoon in oranje op de foto) en Lesley Gale, gingen maanden van voorbereiding vooraf, zowel op de grond als in de lucht.

Om zo'n grote formatie te vormen, was de jarenlange ervaring van de parachutespringsters broodnodig. 'Vooral de mensen die als laatste uit het vliegtuig doken hadden een zeer moeilijke taak. Je moet heel goed weten wanneer je moet afremmen als er al zo'n grote groep ligt, die ook nog eens door de weerstand een minder snelle val maakt. Als je onder de formatie komt te liggen, wordt het een lastige zaak.'

Maij weet niet precies op hoeveel sprongen ze zelf op de teller heeft staan. 'Ik ben in 1999 begonnen met skydiven en ik hebben tussen de 1.600 en 1.700 sprongen achter de rug. Daarmee was ik in de groep van zaterdag een middenmoter.'

Op de video is de trainingssprong van vrijdag te zien:

Anneloes Maij Beeld Eigen foto
Anneloes MaijBeeld Eigen foto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden