Amsterdamse vastgoedmarkt nog steeds niet gezond

De prijzen van kantoor- en winkelruimtes stijgen snel in de regio Amsterdam, maar dalen in de provincie. Ondanks dat het gemiddelde prijspeil van commercieel vastgoed in Nederland stabiel is, dreigen grote risico's doordat de huren, ook op goede locaties, niet stijgen.

Luchtfoto van de Amsterdamse Zuidas. Beeld anp

Dit meldt De Nederlandsche Bank (DNB). 'Omdat bedrijven steeds minder ruimte per werknemer gebruiken, groeit de leegstand van kantoren. En de groei van verkopen via internet zorgt voor omzetdaling bij winkels en dus verdere leegstand,' aldus Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, vanmorgen bij de presentatie van het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS).

In dat overzicht wijst de centrale bank financiële instellingen, beleidsmakers en het grote publiek op de risico's die de Nederlandse economie bedreigen. De vooruitzichten voor de waarde van commercieel vastgoed zijn volgens Knot steeds minder gunstig. Hij vreest voor de kwetsbaarheid van de eigenaren van die kantoren en winkels; banken, verzekeraars en pensioenfondsen die in dat commercieel vastgoed hebben belegd.

Twaalf procent leegstand
Op A-locaties in Nederland, zoals de Amsterdamse Zuidas, stijgen de prijzen van kantoren en winkels sterk, signaleren Knot en zijn staf. De Amsterdamse regio, met daaromheen liggende gemeenten als Haarlem, doet het goed, als gekeken wordt naar prijzen. Maar, stelt DNB, de kantorenmarkt van A-locaties als Amsterdam beslaat slechts vijf tot tien procent van de markt.

Het kantoor- en winkeloppervlak op de slechtere B- en C-locaties is veel groter, en hier is sprake van leegstand en prijsdalingen. De gemiddelde leegstand van kantoren bedraagt twaalf procent, die van winkels negen procent. Op slechte locaties loopt de leegstand op tot twintig procent bij winkels en veertig procent bij kantoren. Bovendien zijn de huren van kantoren en winkels in Amsterdam in de afgelopen hersteljaren niet meegestegen met de vastgoedprijzen. Dat is de belangrijkste zorg van DNB.

Buitenlandse beleggers
De prijzen stijgen op sommige plekken wél, maar de winkelopbrengsten groeien helemaal niet mee. Het betekent dat rendementen op de dure kantoren en winkels ook op toplocaties in Amsterdam niet stijgen, maar dalen. DNB vreest voor de gevolgen van de eigenaren. Als die over enkele jaren hun huurcontracten moeten vernieuwen, zullen de huurders aandringen op verlaging.

Oorzaak voor de prijsstijging is volgens DNB dat commercieel vastgoed aantrekkelijker is geworden voor buitenlandse beleggers, die zoeken naar goede rendementen. 'In Londen en Parijs was al sprake van sterke prijsstijging door toenemende interesse van beleggers,' aldus de bank in het rapport. 'Amsterdam lijkt nu te volgen. De prijzen op de kantorenmarkt liggen daar alweer boven de piek van 2007.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden