Amsterdamse vastgoedman de cel in vanwege fraude

De in Amsterdam zeer actieve vastgoedhandelaar Jurriaan de R. (49) heeft twintig maanden cel gekregen voor belastingfraude. Aan de basis van de fraude stond een transactie met Hubert Möllenkamps Rochdale.

an de basis van de fraude stond een transactie met Hubert Möllenkamps Rochdale. Beeld anp

De Amsterdamse rechter meent dat De R. als leidinggevende van zijn bedrijf Vondel Vastgoed 'het vertrouwen dat aan belastingaangiftes mag worden ontleend, heeft geschaad'. Zijn handelingen dragen bovendien bij aan 'het ondermijnen van de belastingmoraal'. De R. moet twintig maanden de cel in, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Het OM had 22 maanden cel geëist.

Door de fraude bij Vondel Vastgoed liep de schatkist zo'n 1,5 miljoen euro mis bij een transactie met drie panden aan de Buyskade. Die verkocht De R. in juli 2008 voor zeven miljoen euro aan Rochdale. De R. en toenmalig Rochdale-baas Hubert Möllenkamp spraken af dat drie miljoen euro zou worden geboekt als goodwill. Vondel Vastgoed beheerde een zeer omvangrijke vastgoedportefeuille, en raakte door de crisis in zwaar weer.

Belofte
De vastgoedman beloofde aan Rochdale dat hij de verschuldigde 1,4 miljoen euro belasting zou betalen, maar deed dat nooit. Toen Rochdale later bij de fiscus naar het geld informeerde, startte de Fiod een onderzoek bij Vondel Vastgoed.

Volgens De R. is de fout gemaakt door zijn medewerkers en is die aan zijn aandacht ontsnapt. Hij dacht bovendien te kunnen vertrouwen op zijn 'gerenommeerde' accountant.

De R. erkende dat het geld hem niet toebehoort, maar tot verwondering van het OM probeert hij nog altijd via een losstaande fiscale procedure te voorkomen dat hij moet betalen. De rechter vindt dat De R. 'extra alert' had moeten zijn, temeer omdat hij 'niet of nauwelijks' op deze manier belastingen verrekende.

Vrijspraak
De rechter acht hem niet schuldig aan witwassen. De rechtbank concludeerde dat De R. het verschuldigde belastinggeld weliswaar had omgezet in aandelen, maar dat hij dat deed voordat de termijn om belastingaangifte te doen was verstreken. Toen De R. het geld gebruikte, was het misdrijf waarmee hij het geld had verkregen nog niet voltooid. De R. gaat in hoger beroep, omdat hij het niet eens is met het vonnis, meldt zijn advocaat.

De celstraf is niet de enige zorg van de vastgoedman: hij is onderwerp van zeker twee andere strafrechtelijke onderzoeken, die draaien om te vergelijken gedragingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden