Amsterdamse vastgoedmagnaat Gijs de Jager de cel in

Vastgoedmagnaat Gijs de Jager (60) moet ruim vier maanden de cel in vanwege valsheid in geschrifte. Hij probeerde de Fiod om de tuin te leiden.

Maarten van Dun
De straf kan grote gevolgen hebben voor het zakenimperium van De Jager. Beeld anp
De straf kan grote gevolgen hebben voor het zakenimperium van De Jager.Beeld anp

De internationaal zeer actieve zakenman moet 135 dagen de cel in, zo besloot de Amsterdamse rechtbank vrijdag. De officier van justitie had drie maanden cel tegen hem geëist.

De straf kan grote gevolgen hebben voor het zakenimperium van De Jager, die vanuit Amsterdam een zeer omvangrijke vastgoedportefeuille beheert in Nederland, de VS en Georgië. De Jager, in societykringen een graag geziene gast, heeft volgens de rechtbank geprobeerd opsporingsdienst Fiod te bedriegen, 'kennelijk om eerder onguur handelen door hemzelf te verhullen - een andere verklaring is er niet.'

Negentigduizend dollar
De Jager probeerde te voorkomen dat de fiscale rechercheurs de waarheid achterhaalden over negentigduizend dollar die hij had overgemaakt aan Alberdine V.: de voor fraude veroordeelde vrouw van Hubert Möllenkamp. V. leverde voor het geld kennelijk geen enkele tegenprestatie.

Möllenkamp liet zich als bestuurder van woningcorporatie Rochdale, waarbij hij verantwoordelijk was voor de woningen van de allerarmsten, fêteren door zakenpartners en vrienden. In ruil daarvoor kregen zij opdrachten van Rochdale. Tijdens de corruptie ging geld ook via de bankrekeningen van zijn vrouw.

Möllenkamp, ook wel bekend als de Maserati-man, streek er een vermogen mee op, maar werd er ook voor veroordeeld. De Jager, als goede vriend getuige op het huwelijk van Möllenkamp en V., betaalde de negentigduizend euro via een van zijn Amerikaanse bedrijven.

FBI
Toen de Fiod hem daarover kritisch bevroeg, presenteerde De Jager twee brieven, geschreven door twee Amerikaanse zakenpartners, waarin zij beweerden de betaling aan V. te hebben gedaan.

Die brieven bleken echter vals te zijn: zodra de FBI één van de Amerikanen ondervroeg, sloeg hij door: hij gaf toe niets te weten van enige betaling aan V. en dat hij de brief enkel had geschreven om zijn vriend De Jager te helpen. Die had hem verteld onderwerp te zijn van justitieel onderzoek en had gevraagd hem uit de brand te helpen. De Jager controleerde de brief en paste die aan, voordat hij hem aan de Fiod gaf, meent de rechtbank.

Fouten verhullen
De rechters rekenen het De Jager zwaar aan dat hij anderen inschakelde om zijn eigen fouten te verhullen, ook nadat al was gebleken hoe de vork in de steel zat. Als hij direct had toegegeven iets fout te hebben gedaan, zou zijn straf wellicht zijn beperkt tot een taakstraf. 'Hij heeft twee anderen bewogen valse documenten te fabriceren, in plaats van schoon schip te maken. Daarmee heeft hij ook anderen in de problemen gebracht,' oordeelt de rechtbank.

De raadsman van De Jager wil desgevraagd niet reageren op het vonnis. Hij beraadt zich nog op een mogelijk hoger beroep.

Ubert Möllenkamp, ook wel bekend als de Maserati-man. Beeld anp
Ubert Möllenkamp, ook wel bekend als de Maserati-man.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden