Amsterdamse topambtenaar onder curatele

De Amsterdamse topambtenaar Jos Maessen is door het stadsbestuur onder curatele gesteld. Vlak voor de zomer berichtte Het Parool op gezag van tal van anonieme ondergeschikten en (oud-)medewerkers dat hij zich schuldig maakte aan intimidatie.

Bas Soetenhorst en Hugo Logtenberg
Het stadhuis van Amsterdam. © ANP Beeld
Het stadhuis van Amsterdam. © ANP

Het college stelde daarop een onderzoek in. Daaruit blijkt dat Maessen als directeur van de Dienst Facilitair Management
(DFM) 'diverse malen gedrag heeft vertoond dat niet gepast is geweest', schrijft het stadsbestuur aan de gemeenteraad. Medewerkers konden zijn gedrag ervaren 'als intimiderend, kwetsend en/of vernederend'.

'Het college vindt het gedrag niet gepast en betreurt dit,' aldus een persbericht. Maessen gaat een 'verbetertraject' volgen, dat moet leiden tot een betere communicatie en stijl van leidinggeven.

Bovendien zal er in ieder geval voor één jaar een directeur aan de DFM worden toegevoegd, die rechtstreeks rapporteert aan de hoogste ambtenaar op het stadhuis, gemeentesecretaris Henk de Jong. Dit nieuwe directielid wordt verantwoordelijk voor onderdelen van de dienst waar de meeste klachten over Maessen leven.

Het stadsbestuur stelt wel dat 'de directieve stijl van leidinggeven in bepaalde fasen kan passen' bij een organisatie die hervormd moet worden, zoals bij DFM het geval was. Uit nader onderzoek blijkt ook dat de geplande bezuinigingen op het stadhuispersoneel niet gebaseerd zijn op onjuiste feiten, zoals door anonieme bronnen was beweerd. Ook klachten over een hoog ziekteverzuim en groot personeelsverloop worden weersproken. Volgens het college vertonen de cijfers 'een normale ontwikkeling'.

Over de uitkomst van het onderzoek is de afgelopen dagen koortsachtig overlegd door alle betrokkenen. Zondagavond spraken burgemeester Eberhard van der Laan, de wethouders Carolien Gehrels en Eric van der Burg urenlang met gemeentesecretaris De Jong en Maessen en diens advocaat. Een sessie die maandagavond werd voortgezet. Onbekend is wat er is besproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden