Amsterdamse topambtenaar hield lezing voor NSB'ers

De Amsterdamse oud-topambtenaar Pieter Jan Mijksenaar, waarnaar een zaal is vernoemd in de Stopera, kreeg in 1946 een berisping na een lezing voor NSB'ers.

Bij zijn afscheid in 1966 kreeg Mijksenaar in de RAI de medaille van de stad Amsterdam.Beeld anp

Dat blijkt uit onderzoek van Het Parool in het 'niet openbare archief' van het Stadsarchief. Daaruit blijkt dat Mijksenaar een zuiveringsdossier heeft en ook is berispt voor een lezing die hij eind 1943 gaf aan NSB'ers van het Verbond van Nederlandse journalisten.

Wanneer hij in 1945 voor de zuiveringscommissie op het stadhuis moet verschijnen, geeft hij toe een lezing te hebben gehouden voor het foute journalistengezelschap. "Ik ging op de uitnoodiging in, daar ik dit wel aardig vond. Ik geef toe, dat het verkeerd was de uitnodiging aan te nemen."

De commissie toonde zich niet tevreden met zijn verweer en adviseerde Mijksenaar officieel te berispen, dat werd overgenomen door het Militair Gezag. Tot een ontslag kwam het niet en Mijksenaar werd een gezichtsbepalend figuur in de stad en kreeg in de jaren tachtig een zaal naar hem vernoemd in de nieuwe Stopera.

Mijksenaar verzorgde in de oorlog de gedwongen verhuizingen van de Joden naar getto's als de Transvaalbuurt. Volgens dissertatie van Stephan Steinmetz over het Joodse getto Asterdorp ging hij daarbij zo doortastend te werk, dat hij de Jodenvervolging versnelde.

De gemeente zegt in een reactie nog bezig te zijn de zaak te onderzoeken.

Lees verder: Nieuw bureaucratisch raadsel rond Mijksenaar [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden