Amsterdamse topadvocaat Wakkie kan aanblijven bij Zed+

De Amsterdamse topadvocaat Peter Wakkie kan aanblijven als interim-bestuurder van het noodlijdende Spaans-Russische technologiebedrijf Zed+. Dit heeft de Ondernemingskamer, onderdeel van het gerechtshof, donderdagmiddag besloten.

Voor de Nederlandse rechters is het onderzoek geen reden om Wakkie te schorsen.Beeld anp

De rechters bogen zich over een hernieuwd verzoek van de Spaanse oprichter van Zed+, Javier Perez, om Wakkie te schorsen omdat de Spaanse justitie onderzoekt of hij zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Voor de Nederlandse rechters is dat onderzoek geen reden om Wakkie te schorsen.

Perez beticht Wakkie ervan op de hand te zijn van de Russische tak van Zed+, met wie hij al jaren op voet van oorlog verkeert.

Onzinnig
De Ondernemingskamer benoemde Wakkie eind 2014 als onafhankelijk bewindvoerder van Zed+ juist vanwege alle ruzies, die het bedrijf verlammen. Hij kreeg opdracht het concern (ooit goed voor 400 miljoen euro omzet, nu bijna failliet) te verkopen. Perez verdenkt Wakkie ervan Zed+ voor een appel en een ei te willen afstoten. Hij schermt met een consortium dat een hoog bod zou willen doen. Maar volgens Wakkie hebben de betrokken Spaanse banken geen vertrouwen in die partij.

Vorig jaar stapte Perez heimelijk naar de Spaanse justitie met de beschuldiging dat Wakkie aanstuurt op een faillissement van Zed+. Dat droeg ertoe bij dat hij vorige week maandag op het vliegveld van Madrid werd gearresteerd en urenlang werd verhoord door de Spaanse Fiod.

Advocaten van andere aandeelhouders in Zed+ noemden de aantijgingen tegen Wakkie onzinnig, al was het maar omdat Zed+ al eind 2014 - toen Wakkie nog niet was aangetreden - in surseance van betaling verkeerde (het voorportaal van faillissement).

Mediacircus
Wakkie zei donderdagochtend 'heel erg boos' te zijn geweest over wat hem was overkomen. "Niet zozeer omdat ze me wilden verhoren, dat mag. Maar wel vanwege het mediacircus dat erop was gericht mij maximaal te beschadigen."

Nog geen twintig minuten na zijn arrestatie verscheen een uitvoerig verhaal over de achtergronden ervan op de Spaanse website El Confendencial, die volgens verschillende betrokken advocaten fungeert als spreekbuis van Perez.

De betrokken journalist zou niet doen aan wederhoor. Ook werd binnen een halfuur een Telegraafjournalist benaderd door de communicatieafdeling van de Spaase tak van Zed+, met een uitvoerige verklaring. Het duidt er volgens Wakkie en diens medestanders op dat Perez vooraf was ingeseind over zijn arrestatie.

Lees ook een interview met Javier Perez: 'De reputatie van het Nederlandse juridische stelsel staat op het spel.' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden