Amsterdamse ticket­verkoper Ticketscript overgenomen

De Amsterdamse online ticket­verkoper Ticketscript wordt overgenomen door Amerikaanse concurrent Eventbrite, zo is dinsdag bekendgemaakt. Een bedrag is niet genoemd.

David Bremmer
Frans Jonker wordt algemeen manager voor Europa Beeld -
Frans Jonker wordt algemeen manager voor EuropaBeeld -

Zowel Eventbrite als Ticketscript is een bedrijf waarmee organisatoren via het internet kaarten voor evenementen kunnen verkopen, bijvoorbeeld met Facebook.

Een dure intermediair is niet nodig, alles verloopt digitaal. Maar waar Eventbrite groot is - wereldwijd verkochten de Amerikanen in 2016 ruim 150 miljoen tickets voor 600.000 events in 180 landen - is Ticketscript in Europa een gevestigde speler.

Toonaangevend
Frans Jonker, ceo en co-oprichter van Ticketscript, is blij met de deal. "Eventbrite en hun platform zijn in onze branche toonaangevend, dankzij hen krijgen we veel meer mogelijkheden om verder te groeien."

Gecombineerd ontstaat Europa's derde ticketplatform. Afgelopen jaar verkochten beide techbedrijven hier ruim 35 miljoen tickets met een waarde van een half miljard euro.

"Inmiddels halen we 15 procent van onze omzet uit jullie continent, maar we willen graag dat dit meer wordt," zegt Julia Hartz, ceo van Eventbrite, vanuit San Francisco.

Een ander voordeel: Ticketscript is met name goed ingevoerd in de muziekscene. "Ze bezitten daar enorm veel kennis van. Dat is juist een gebied waar wij veel in investeren."

Ticketscript is in 2006 opgericht door jeugdvrienden Frans Jonker en Ruben van den Heuvel. "De ticketbranche was destijds hopeloos conservatief, wij wilden die opschudden," zegt Jonker. Inmiddels is Ticketscript actief in Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en België en telt de kaartverkoper honderd medewerkers, van wie de helft werkzaam op het hoofdkantoor in Amsterdam.

Mooie combi
Volgens Hartz ontstond de deal bijna als vanzelf. "Er zijn niet zoveel spelers in onze branche die echt schaalgrootte hebben. Dus we volgen elkaar al jaren. Op een gegeven moment ontstond de gedachte: dit zou wel eens een mooie combi kunnen zijn."

Oprichters Jonker en Van den Heuvel blijven na de overname werkzaam bij de nieuwe combinatie. Jonker wordt algemeen manager voor Europa.

"Ik blijf hier graag nog jaren bij betrokken," zeg hij. Het hoofdkantoor aan de Silodam wordt de thuisbasis van de nieuwe combinatie. Het kleine kantoor dat Eventbrite vorig jaar in Amsterdam opende gaat daarin over.

Of met de overname ook de naam Ticketscript verdwijnt is nog onduidelijk. Jonker zegt dat het hem weinig uitmaakt. "Voor mij is het geen gevoelige kwestie. We moeten doen wat zakelijk het beste is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden