Amsterdamse theaters schenken dagopbrengst aan vluchtelingen

Een groot aantal Amsterdamse theaters stelt vandaag de opbrengst van hun programmering ter beschikking aan Vluchtelingenwerk Nederland. Bioscopen houden een inzamelactie.

Theaters aan het Leidseplein en de Nes en bioscopen doen mee aan de actieBeeld Floris Lok

In eerste instantie ging het om een geste van de theaters op en rond het Leidseplein (De Balie, DeLaMar Theater, Krakeling, Melkweg, Paradiso, Stadsschouwburg, Theater Bellevue). Later sloten ook de Nestheaters (Frascati, Brakke Grond, Compagnietheater) zich aan bij de actie. Omdat bioscoop Pathé City de recette niet zomaar kan weggeven, wordt er een collecte gehouden. Pathé City stelt bovendien het videoscherm op de voorgevel beschikbaar voor de actie. Bioscoop de Uitkijk doneert de opbrengst van de vertoning van de documentaire Those Who Feel the Fire Burning aan Vluchtelingenwerk.

Gezamenlijk benefiet
'Op basis van de schattingen van de drie grootste theaters zitten we al op ruim dertigduizend euro,' zegt Maarten van der Cammen van Theaterzaken Via Rudolphi. 'Ik zou heel verguld zijn als we op 45.000 euro uitkomen.'

Het initiatief ontstond toen Theaterzaken Via Rudolphi met het DeLaMar Theater de mogelijkheid onderzocht om gezamenlijk een benefietavond te organiseren rondom de voorstellingen Nobody home van Daria Bukvic en La Isla Bonita van de opleiding Theatraal Performen van de Toneelacademie Maastricht, die allebei over de vluchtelingenproblematiek gaan. 'Al snel bleek dat de andere theaters rond het Leidseplein de urgentie voelden en het enthousiasme deelden.'

Schenkingen en aangepaste programmering
Sommige theaters schenken de opbrengst van hun reguliere programmering (onder andere La voix humaine van Toneelgroep Amsterdam en Golden hours van het dansgezelschap Rosas in de Stadsschouwburg). Andere podia hebben hun programmering aangepast voor deze gelegenheid. In De Balie wordt Vertrekvergunning opgevoerd, waarin de uit Syrië gevluchte George Tobal zijn elf jaar durende asielprocedure heeft verwerkt.

De Melkweg vertoont de documentaire The shelter van Fernand Melgar, zoon van Spaanse immigranten, die observerend en zonder oordeel filmt hoe de thuislozen de winterdagen doorbrengen op straat, op stations en in koffietentjes in het koude Lausanne.

In Nobody home vertellen vier jonge, gevluchte theatermakers hun onwaarschijnlijke levensverhalen; La Isla Bonita, een van de hoogtepunten van het afgelopen ITs Festival, combineert vluchtelingenproblematiek met ritmische gymnastiek.

Het volledige programma staat op BenefietLeidseplein.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden