'Amsterdamse' terreurverdachte Mohamed B. vrijgesproken

Terreurverdachte Mohamed B. (27) is dinsdag vrijgesproken van het voorbereiden van een terreuraanslag in Nederland. Hij barstte meteen na de uitspraak in huilen uit. Tegen de Marokkaan was vier jaar celstraf geëist.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De illegaal in Amsterdam verblijvende B. zou in het beginstadium zijn geweest van de voorbereiding van een aanslag in Nederland op politiemensen of militairen. De rechtbank in Rotterdam stelde B. anderhalve week geleden onverwacht op vrije voeten. Enkele dagen eerder had de aanklager met vier jaar nog een forse straf tegen hem geëist.

Volgens de rechter had het er wel alle schijn van dat B. een aanslag wilde plegen of naar Syrië wilde reizen, om zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat. Zo had B. een schriftje met onder meer een eed van trouw aan de leider van Islamitische Staat en een handleiding voor een bom. Ook deed hij zich tijdens Facebook-chats voor als iemand die naar Syrië wilde en vroeg hij om filmpjes waarin werd getoond hoe hij een bom kon maken.

Toch is er volgens de rechter geen bewijs dat B. echt een terrorist is. Het is gebleken dat hij zich om indruk te maken op vrouwen wel vaker voordeed als een 'stoere' jongen. De rechter wees erop dat er wel de schijn was dat B. iets in zijn schild voerde. Als er verder niets over hem bekend was geweest, was hij wel degelijk veroordeeld.

B. werd vorig jaar oktober gearresteerd na een tip van de AIVD dat hij bezig was een pistool te verkrijgen. Tijdens de zaak zijn geen aanwijzingen meer naar voren gekomen dat B. daar echt mee bezig was.

Het is steeds de vraag geweest of hij een terrorist was, zoals het OM beweerde, of een fantast die zich om stoer te doen op Facebook niet alleen valselijk uitgaf als jihadist, maar ook als bijvoorbeeld een grote drugsdealer. De teksten die hij op papier had gezet wekten extra argwaan. Naar eigen zeggen had B. dat gedaan zodat hij wist wat hij moest zeggen als hij zich voordeed als jihadist.

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep en denkt dat het toch een sterke zaak heeft. Het OM noemt het teleurstellend dat de rechter mee is gegaan in het verhaal dat het alleen maar stoerdoenerij was. Omdat B. illegaal in Nederland was zit hij inmiddels in vreemdelingendetentie. Hij heeft vorige week asiel aangevraagd, meteen nadat hij op vrije voeten was gekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden