Amsterdamse tak Milli Görüs start imamopleiding

De in Amsterdam gevestigde tak van de Turkse conservatief-islamitische organisatie Milli Görüs start met Imam Hatip-onderwijs.

Rasit Elibol en Lorianne van Gelder
Uiteindelijk doen de studenten examen in België en krijgen ze een diploma dat door het Turkse ministerie van Onderwijs is erkend. Beeld anp
Uiteindelijk doen de studenten examen in België en krijgen ze een diploma dat door het Turkse ministerie van Onderwijs is erkend.Beeld anp

Een fysieke school wordt het niet, eerder een thuisstudie. Dat zegt Muhammed Cebeci, coördinator islamitisch onderwijs bij Milli Görüs. "We hebben al vijftien aanmeldingen van studenten die in september beginnen. Een fysieke school is financieel nog niet haalbaar."

Volgens Cebeci is er vanuit de Turkse gemeenschap in Nederland al jaren vraag naar een Imam Hatip-school en starten ze daarom met een opleiding. Studenten, die op zijn minst een mbo- of havodiploma moeten hebben, krijgen een basisopleiding islamitisch onderwijs en worden onderwezen in vakken als Arabisch, Koranles, islamitische ethiek en theologie.

"Dat doen ze thuis, maar wie daar behoefte aan heeft kan voor bijles ook naar onze moskeeën komen, waar we in het weekend al koranlessen verzorgen."

Uiteindelijk doen de studenten examen in België en krijgen ze een diploma dat door het Turkse ministerie van Onderwijs is erkend. Daarmee kunnen ze in Turkije staatsexamen doen om toegelaten te worden tot een universiteit, om imam te worden.

Oud-leerling Erdogan
Imam Hatip-scholen werden in de jaren twintig in Turkije opgericht om imams op te leiden, maar groeiden de laatste jaren explosief als religieuze middelbare scholen.

De bekendste oud-leerling is de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Sinds zijn AKP in 2002 aan de macht kwam, is het leerlingental op die scholen gestegen van 63.000 naar een miljoen.

Erdogans tegenstanders zeggen dat het onderwijs een belangrijk onderdeel is van het islamiseringsproces dat onder zijn leiding is ingezet; hij zou er klonen van zichzelf opleiden.

Onlangs ontstond in Turkije nog discussie over het afschaffen van de evolutieleer als onderdeel van het curriculum op scholen in Turkije. Daarin waren Imam Hatip-scholen voorloper.

1.000.000

Het leerlingental op Turkse Imam Hatip-scholen is nu 1 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden