Amsterdamse studenten zijn geen zuipkanonnen

Het beeld dat alle studenten zuipschuiten zijn, verdient bijstelling. Ruim een kwart van de Amsterdamse studenten drinkt nooit alcohol. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

In totaal drinkt 26 procent van de Amsterdamse studenten aan de VU, UvA en Hogeschool van Amsterdam geen alcohol. Nog eens tien procent doet dit zelden, blijkt uit onderzoek van de dienst O+S van de gemeente Amsterdam, in opdracht van Het Parool, AdValvas en Folia.

Uit het laatste landelijke onderzoek van het CBS blijkt dat slechts veertien procent van alle Nederlanders tussen de negentien en dertig jaar nooit drinkt. Daarmee ligt het aantal geheelonthouders onder studenten dus hoger.

De meeste studenten die nooit drinken, doen dit wegens gezondheids­redenen. Ongeveer een derde heeft een religieuze reden en een vijfde van de niet-drinkers vindt alcoholische drank vies.

Verhouding
De studenten die wél drinken, doen dit stevig. Ruim een vijfde van de drinkers is elke week dronken, nog eens 34 procent is één of meer keren per maand in kennelijke staat.

Bier is traditioneel de populairste drank onder studenten, maar wordt op de voet gevolgd door wijn of bubbels. Als ze drinken, doen ze dit het liefst in een café of op het terras en anders thuis. De populairste clubs en cafés zijn Trouw, Paradiso, Air, Havelaar, Escape, Melkweg en Bubbels. Voor Escape geldt ook dat de club vaak wordt genoemd als plek waar studenten nooit naar toe zouden gaan.

Studentenmagazine bij Het Parool
Dit onderzoek verschijnt in Stud, een magazine van Folia, AdValvas en Het Parool voor eerstejaars­studenten. Het magazine zit bij de krant van morgen.

Daarnaast kun je vanaf morgen via deze website testen welke van de twaalf type studenten jij bent (geweest). Een paar van de types die uitgebreid aan bod komen: de raver met de dinsdagdip, de écht Amsterdammer, de ambitieuze allochtoon en het verenigingslid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden