Amsterdamse studenten wonen vaker thuis door leenstelsel

Door de invoering van het sociale leenstelsel blijven meer eerstejaars studenten die in Amsterdam studeren, bij hun ouders wonen.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat concludeert Kences in hun jaarlijkse studentenhuisvestingmonitor.

Voor de monitor heeft Kences thuiswonende eerstejaarsstudenten geïnterviewd over hun woongedrag. Van de ondervraagde studenten gaf 46 procent aan nog thuis te wonen vanwege het leenstelsel.

Eerder wees onderzoek van het CBS al uit dat het aantal eerstejaarsstudenten die bij hun ouders thuis bleven wonen in 2015 was gestegen. Op Amsterdamse universiteiten en hogescholen steeg het aantal thuisblijvers van 75% in 2014 naar 90% in het studiejaar 2015-'16. Onderzoek naar een verklaring voor deze trend was nog niet gedaan.

Gift
In dat jaar werd het leenstelsel voor studenten ingevoerd. Met ingang van 2015 is de beurs die studenten maandelijks ontvangen niet langer een gift, maar een lening. Studenten krijgen 35 jaar de tijd om die af te lossen.

De hoge huurprijzen voor Amsterdamse studentenhuisvesting zijn eveneens een drempel voor studenten. Alleen in Den Haag ligt de maandhuur voor een studentenwoning hoger. In Amsterdam betalen studenten volgens het rapport gemiddeld 527 euro per maand voor een kamer.

Asva
Bij de Amsterdamse studentenvakbond kijken ze deze trend angstvallig aan. "Je ziet dat door het leenstelsel de toegankelijkheid van universiteiten wordt beperkt," zegt de Asva-voorzitter Henriëtte Hoogervorst.

"In de toekomst zullen studenten steeds vaker thuisblijven, of zelfs kiezen voor een universiteit dichtbij hun ouderlijk huis, in plaats van de universiteit van hun keuze."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden