Amsterdamse studenten maken extreem zuinige sociëteit

Leve de lol? Ja, dat ook. Maar tegelijkertijd hebben de studenten van L.A.N.X. hun uit de achttiende eeuw stammende sociëteit zo energiezuinig gemaakt dat de gaskraan er voor altijd dicht kan.

Studentenvereniging L.A.N.X. begon aan het project omdat het gasverbruik enorm was Beeld anp
Studentenvereniging L.A.N.X. begon aan het project omdat het gasverbruik enorm wasBeeld anp

Zelfs de walm van bier en sigaretten is straks stukken minder. Net nu de krant op bezoek komt, stinkt het in de grote sociëteitszaal van studentencorps L.A.N.X. als vanouds naar verschaald bier. De hagelnieuwe luchtbehandelingsinstallatie staat uitgeschakeld, de Kuyperzaal wordt schoongemaakt. Er was een feestje gisteravond, vandaar.

Maar voortaan weet het ventilatiesysteem dus wel raad met de stank, net als met het vocht dat zich op zomerdagen met geen mogelijkheid uit de tochtige monumenten liet verdrijven. En het bespaart nog energie ook, doordat de vuile lucht op weg naar buiten meteen de binnenkomende frisse lucht opwarmt.

Warmtepompen op het dak
Zelfs de warmte uit de bierkelder wordt hergebruikt. Hier staat de koeling voor zes biertanks van elk duizend liter. Daar kon de temperatuur flink oplopen en dan ging er een raampje open. Nu wordt die warmte via de ventilatie benut om de benedenverdieping te verwarmen.

Zo zijn de drie aaneengeschakelde monumenten aan de Nieuwezijds Voorburgwal helemaal doorgelicht en verduurzaamd. De cv-ketels hebben plaatsgemaakt voor vier warmtepompen op het dak. Ramen en dak zijn beter geïsoleerd, zo goed en zo kwaad als dat kan in monumenten.

Het gebouw is zelfs zo zuinig geworden dat L.A.N.X. van het aardgas af kan, als eerste studentenvereniging van Nederland.

Pisbak bleef stromen
Infraroodverwarming, zonnepanelen, ledlampen en bewegingssensoren in de toiletten doen de rest. L.A.N.X. had nog een oude pisbak waar het water maar bleef stromen: honderd liter per uur.

Donderdag werd de volledig verbouwde sociëteit feestelijk heropend in aanwezigheid van oud-premier en oud-lid van de studentenvereniging Jan Peter Balkenende.

Wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) draaide officieel de gaskraan dicht.
De vereniging, ook bekend onder de naam VU-Corps, begon aan het project omdat het gasverbruik enorm was: 36.000 kubieke meter per jaar. Ook was het ventilatiesysteem sterk verouderd.

"Maar we willen ook laten zien dat duurzaamheid kan en moet gebeuren. Wij zijn de nieuwe generatie en we willen onze sociëteit klaarmaken voor de toekomst," zegt L.A.N.X-voorzitter Max Garschagen (23).

Belang van duurzaamheid
In een monument is het nog een hele puzzel om alle ingrepen op elkaar af te stemmen. Onder het schuine pannendak werd nog precies ruimte gevonden voor een luchtbehandelingskast, wijst Martijn Berkhuizen (24), binnen het L.A.N.X.-bestuur verantwoordelijk voor het gebouw. "Het had geen centimeter groter moeten zijn."

Garschagen: "Dit is de ontmoetingsplek voor negenhonderd studenten, die binnenkort de arbeidsmarkt opgaan. Hopelijk brengen we ze het belang van duurzaamheid bij."

Wie had dat gedacht van corpsstudenten? L.A.N.X. investeerde in één klap 450.000 euro in een operatie die nu al drie jaar duurt, terwijl de studenten toch maar voor een jaar zo'n bestuursfunctie op zich nemen. "Er was de laatste jaren veel te doen om studentenverenigingen, maar er gebeurt ook veel moois. Het is ook een platform voor de organisatie van debatten, voor liefdadigheid, om studenten voor te bereiden op de maatschappij," zegt Garschagen.

Lagere energierekening
"Hoe vaak gebeurt het nou dat je nog voor je 25ste al zulke beslissingen mag nemen?" zegt Suze Gehem van De Groene Grachten, het adviesbureau dat gespecialiseerd is in het energiezuinig maken van historische gebouwen. De investeringen verdienen zich in vijftien tot achttien jaar terug via een lagere energierekening.

Tien jaar, verbetert Gehem, als je ook de uitgespaarde kosten meetelt van de cv en alle systemen die aan vervanging toe waren. De volgende stap: het verduurzamen van de 35 dispuutshuizen waar leden van L.A.N.X. wonen.

Dit soort drukbezochte plekken hebben een voorbeeldfunctie, vindt Gehem. Daarom neemt De Groene Grachten ze graag onder handen: kerken, musea, sportverenigingen, forten. Precies volgens het motto waarmee het door wijlen Wubbo Ockels opgerichte adviesbureau vijf jaar geleden begon aan grachtenpanden. Gehem: "Als het hier kan, kan het overal."

Klik op een cijfer en ontdek de groene toepassing die de studenten in het pand installeerden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden