'Amsterdamse student betaalt 115 euro per maand te veel huur'

80 procent van de Amsterdamse studenten betaalt te veel huur. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 115 euro per maand. Dat is ruim het dubbele van het landelijk gemiddelde van 55 euro per maand.

Een studentenkamer in Amsterdam is het duurste. Beeld Jorgen Caris
Een studentenkamer in Amsterdam is het duurste.Beeld Jorgen Caris

Amsterdam blijft daarmee de duurste en meest oneerlijke stad om te huren, stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Uit hun onderzoek blijkt dat studenten in Amsterdam gemiddeld 448,58 euro kale huur betalen voor een onzelfstandige kamer. Dat is ruim 100 euro meer dan het landelijk gemiddelde, dat neerkomt op 342,71 euro. Landelijk betekent dat dat 73 procent van de studenten te veel huur betalen.

Verder betaalt men in Amsterdam bijna negen euro meer per vierkante meter (28,09 euro) ten opzichte van het landelijke gemiddelde (19,11 euro). Hoewel de kamers in Amsterdam volgens de LSVb gemiddeld iets groter zijn dan het landelijke gemiddelde, verklaart dit niet waarom de kamers zoveel duurder zijn.

Na Amsterdam betalen studenten in Den Haag (388,11 euro) en Rotterdam (368,94 euro) het meest. Studenten zijn het goedkoopst uit in Enschede: daar betalen ze gemiddeld 290,17 euro per maand huur, slechts 2,56 euro meer dan wat het woningwaarderingsstelsel (WWS) voorschrijft middels het puntensysteem.

De gemiddelde kale huur is in Amsterdam het hoogst. Beeld LSVb
De gemiddelde kale huur is in Amsterdam het hoogst.Beeld LSVb

Puntensysteem

"De hoogte van de huur wordt bepaald aan de hand van het zogeheten puntensysteem, dat wettelijk is vastgelegd. Toch is de student jaarlijks gemiddeld meer dan zeshonderd euro kwijt aan te veel betaalde huur.

Dat betekent dat verhuurders het puntensysteem massaal omzeilen. Bij particuliere verhuurders wordt er het vaakst en het meest te veel betaald, maar ook woningcorporaties houden zich niet altijd netjes aan de regels," aldus de LSVb.

De studentenvakbond maakt van 8 tot en met 17 mei een tour langs acht studentensteden in Nederland om studenten te informeren over hun huurrechten. De rapportage van de LSVb wordt jaarlijks uitgebracht op basis van gegevens, verzameld met de online kamercheck.

In 2016 waren er 6000 studenten die de check invulden, een verdubbeling ten opzichte van 2015.

Lees ook: Gemeente kan niets doen aan peperdure 'studentenwoningen'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden