Amsterdamse straten spekglad

Een team van de Amsterdamse gemeentereiniging schept sneeuw en ijs weg op voetpaden zoals hier bij het Flevohuis aan de Zeeburgerdijk. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
Een team van de Amsterdamse gemeentereiniging schept sneeuw en ijs weg op voetpaden zoals hier bij het Flevohuis aan de Zeeburgerdijk. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Het KNMI waarschuwt voor extreem weer vandaag. In het hele land gaat het sneeuwen. De kustprovincies krijgen bovendien te maken met een straffe gure noordoostenwind, wat met windkracht zes tot stuifsneeuw zal leiden. Door de wind voelt het aan als min tien tot min vijftien graden.

Amsterdam heeft voor dit weekeinde alleen nog genoeg strooizout voor de doorgaande wegen. Bij een aantal stadsdelen zijn de zoutvoorraden voor de andere straten en wegen op. De gemeente waarschuwt dat het daarom glad kan worden in de stad.

Het zout voor Amsterdam komt uit Duitsland. Op dit moment zijn leveringen per boot onderweg. Pas dinsdag wordt er een voorraad van 350 tonverwacht. Ook dat is uitsluitend bestemd voor het hoofdwegennet. Het is niet toereikend om alle stadsdelen van strooizout te voorzien.

Dat kan pas aan het eind van de week, wanneer naar verwachting nog eens drieduizend ton strooizout wordt geleverd. Veel stadsdelen verstrekken daarom geen strooizout meer aan particulieren.

De strooiproblemen blijven de komende twee dagen op de grote wegen beperkt vanwege de voorraad aan alternatieve strooimiddelen als pekel, zand, en grit.

Ook zal het extra strooizout, dat door zoutwinningsbedrijf Frisia en chemieconcern AkzoNobel is gewonnen, worden ingezet. Het extra zout werd gisteren door Rijkswaterstaat naar de plekken gebracht waar het op is. Een zogeheten 'zoutloket' bekijkt de vraag en regelt de distributie in het land.

Vanaf dinsdag dreigt in het hele land een echt tekort. Alleen op snelwegen en routes naar bijvoorbeeld ziekenhuizen zal nog worden gestrooid.

Aan de gladheid op andere wegen kan dan niets meer gedaan worden. Sommige wegen zullen daarom worden afgesloten. De treinen rijden dit weekeinde volgens een aangepaste dienstregeling. Dat betekent minder treinen.

Reizigers wordt geadviseerd voor vertrek de website www.ns.nl te bekijken. Spoorwegbeheerder ProRail zet extra mensen en middelen in om eventuele problemen met wissels en ander spoormaterieel snel te verhelpen.

Rijkswaterstaat heeft een scheepvaartverbod afgekondigd voor het IJssel- en Markermeer. Hierdoor is er geen scheepvaart meer toegestaan op de route Amsterdam-Lemmer. Rijkswaterstaat bekijkt vandaag of er eventueel in konvooi kan worden gevaren met behulp van ijsbrekers.

Premier Jan Peter Balkenende heeft burgers gisteren opgeroepen de stoep voor het huis sneeuwvrij te maken. ''Dat is van belang voor anderen en het heeft ook te maken met je verantwoordelijk weten voor de samenleving,'' aldus de premier. Tot voor een paar jaar stond de verplichting tot vegen nog in de Algemene Plaatselijke Verordening in veel gemeenten.

Balkenende liet gisteren weten dat hij niets voelt voor een financiële tegemoetkoming, nu de stookkosten bij veel mensen oplopen. In individuele gevallen moeten inwoners maar bij hun gemeente aankloppen voor een beroep op de bijzondere bijstand, liet hij weten.

De ijspret in de binnenstad van Amsterdam laat nog op zich wachten. Een enkele waaghals probeerde het gisteren op de Keizersgracht. Het ijs is nog veel te dun en het moet nog zeker tot eind volgende week vriezen om de gewenste dikte van twaalf centimeter te hebben, voordat de Keizersrace kan worden gereden. Dertien jaar geleden werd dat evenement voor het laatst gehouden.

Intussen zijn de rookworsten, erwtensoep en boerenkool bij veel supermarkten niet aan te slepen. Ook chocolademelk vliegt de winkel uit.

Boswachters van Staatsbosbeheer verwachten veel drukte in de bossen bij Staphorst en Kuinre na het uitzetten van kilometers lange langlaufroutes.

In de Boswachterij Staphorst is het voor het eerst in ruim tien jaar dat een dergelijke route is uitgezet.

De winterwadloop vandaag en morgen vanuit Pieterburen gaat ondanks het voorspelde extreme winterweergewoon door. Alleen de route is enigszins aangepast. Dat heeft de organisatie laten weten. (HET PAROOL)

Foto Jean-Pierre Jans www.jeanpierrejans.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden