Amsterdamse straatkunst krijgt een 'beschermer'

Amsterdam krijgt een stadscurator die zich ontfermt over kunst in de openbare ruimte.

De Tabakspanden in de Spuistraat. Beeld anp
De Tabakspanden in de Spuistraat.Beeld anp

Een voorstel van GroenLinks daarover uit juni vorig jaar is donderdag aangenomen door de gemeenteraad. Indiener is duo-raadslid Lene Grooten, die als het ware een waakhond voor zich ziet die kunst op straat in de gaten houdt.

Niet iemand die zelf met restauratiekwastjes in de weer gaat, wel een aanspreekpunt voor kunstenaars en liefhebbers in de stad. "In het Tweede Marnixplantsoen staat een beeld van een man met een hoed dat scheef hoort te staan maar lange tijd recht stond. De stadscurator kan op zo'n moment een aanspreekpunt zijn."

Koesteren
Situaties zoals het overschilderen van een vermeend Banksy-werk op een muur bij de Oudemanhuispoort of De Key die de schilderingen op het Slangenpand in de Spuistraat wilde verwijderen, zouden met een stadscurator verleden tijd moeten zijn. "Als we niet opletten, verdwijnt belangrijk werk en dat zou zonde zijn. Als je nu door Amsterdam fietst, kan het zomaar zijn dat je het werk ziet van een kunstenaar die ook in het Stedelijk Museum hangt. Dat moeten we koesteren."

Hoewel de invulling van de functie nog vorm moet krijgen heeft Grooten er al wel ideeën over. Iemand die straatkunst in kaart brengt en beschermt en bovendien nadenkt over hoe inwoners van Amsterdam betrokken kunnen worden bij kunst op straat. Net als het onderhoud van straatkunst is de aanstelling van een stadscurator wat Grooten betreft een taak voor de gemeente Amsterdam.

Felix Rottenberg
"Maar ik dring er wel bij de wethouder op aan dat er zoveel mogelijk partijen bij worden betrokken die van belang kunnen zijn. Denk aan het Stedelijk Museum, de curatoropleidingen aan de VU en UvA of de Dutch Graffiti Library. We willen iemand met draagvlak in de scene die in het sollicitatieproces natuurlijk naar boven gaat. Niet zoals dat ging toen Felix Rottenberg voorzitter van de Kunstraad werd."

Het college zei donderdag een nieuwe visie op te willen gaan stellen op het gebied van straatkunst, en zegde toe de stadscurator daarin mee te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden