Verkiezingen

Amsterdamse stemmers GroenLinks en D66 kiezen voor vrouwen

Vooral Amsterdamse stemmers van D66 en GroenLinks hebben gehoor gegeven aan de oproep om meer vrouwen in Tweede Kamer te stemmen.

Jasper Piersma
Vooral kiezers van GroenLinks kozen beduidend meer voor vrouwelijke kandidaten. Beeld anp
Vooral kiezers van GroenLinks kozen beduidend meer voor vrouwelijke kandidaten.Beeld anp

De actie 'Stem op een vrouw' riep kiezers op om hun stem te gebruiken om de verhouding van mannen en vrouwen in de Tweede Kamer te verbeteren. Dat werkt volgens de initiatiefnemers niet door de eerste vrouw op de lijst te kiezen, maar juist een kandidaat die verderop staat. Door op een vrouw te stemmen die volgens de peilingen net buiten de boot zou vallen, kon deze met voorkeursstemmen alsnog in de Kamer komen.

In de definitieve uitslag van het hoofdstembureau van Amsterdam is duidelijk te zien dat die actie gewerkt heeft, vooral bij D66 en GroenLinks. Met plekken 18 en 20 stonden Antje Diertens en Monica den Boer bij D66 net op het randje van het gepeild aantal zetels en dus was het tactisch om juist op hun te stemmen.

Meer stemmen
Beiden vrouwen konden rekenen op zo'n 2000 stemmen, terwijl de mannelijke kandidaten voor hun niet verder kwamen dan ongeveer honderd. Ook vrouwen die eerder op de lijst stonden hebben meer stemmen ontvangen dan hun mannelijke collega's.

Bij GroenLinks is het niet beeld niet anders. Daar kreeg Isabelle Diks op plek 19 - de eerste vrouw na de gepeilde 16 zetels - zelfs 4400 voorkeursstemmen. Diks is daarmee zelfs de derde populairste kandidaat van GroenLinks. Ook andere vrouwen eerder op de lijst scoren beduidend goed.

Ploumen
Maar niet alleen in Amsterdam had de actie succes: GroenLinks-kandidaten Isabelle Diks en Lisa Westerveld kregen landelijk genoeg stemmen om nu daadwerkelijk de Kamer in te komen. Op Diks stemden ruim 28.000 mensen, waarmee ze opschuift naar plek 14, de laatste zetel van GroenLinks. Die plek werd oorspronkelijk bezet door Westerveld, maar ook zij behaalde genoeg stemmen om omhoog te kruipen. Daarmee neemt ze plek over van Paul Smeulders.

Bij de PvdA wist demissionair minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen genoeg stemmen te halen voor een zetel in het parlement. Met haar plek 10 leek ze buiten de boot te vallen, maar met zo'n 22.000 voorkeursstemmen krijgt ze toch een plek in de negenkoppige PvdA-fractie.

Wrange bijsmaak
Dat dit gelukt is, is voor de initiatiefnemers van Stem op een Vrouw een 'duidelijk teken dat de man-vrouw balans belangrijk wordt gevonden'. Toch zit er wel een wrange bijsmaak aan dit succes. Het aantal vrouwen in de nieuwe Tweede Kamer, 52 van de 150 zetels, blijft zelfs met deze verschuivingen nog lager dan na de vorige verkiezingen. Dat heeft er vooral mee te maken dat slechts 35 procent van de kandidaten vrouw was.

Stem op een Vrouw gaat zich nu hardmaken om deze man-vrouw verhouding bij gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar te verbeteren.

Lees ook: Meer Amsterdammers stemden op Wilders dan op Asscher

Het gebeurt niet vaak dat iemand door middel van voorkeursstemmen in de Tweede Kamer komt. Bij de afgelopen verkiezingen gebeurde dat slechts een of twee keer per stembusgang. In 2012 was Pieter Omtzigt van het CDA de enige. Twee jaar eerder wisten Pia Dijkstra (D66) en Sabine Uitslag (CDA) genoeg steun te vergaren om op eigen kracht het Binnenhof te bereiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden