Amsterdamse stellen durven weer te scheiden
Door de economische opleving durven Amsterdamse stellen weer uit elkaar te gaan. In 2013 steeg het aantal scheidingen in de stad voor het eerst in jaren.
Vorig jaar gingen 1370 Amsterdamse stellen uit elkaar, vijf procent meer dan in 2012. Hiermee kwam een einde aan een aantal jaren van daling, blijkt uit cijfers die O+S op verzoek van Het Parool op een rij zette. Die afname van het aantal echtscheidingen in de stad ging gelijk op met de economische crisis.
Sinds 2008, het jaar waarin de malaise zich voor het eerst grootschalig aandiende, gingen elk jaar minder Amsterdamse stellen uit elkaar. Scheiden kost tenslotte geld. Bovendien moeten na echtscheidingen huizen worden verkocht en dat is niet makkelijk als de markt is ingestort.
Nu het economisch beter gaat, durven mensen het weer aan om te scheiden: de bom barst alsnog. Vooral vijftigers en zeventigplussers zorgden voor meer echtscheidingen. Opvallend is dat Amsterdam fungeert als opvang voor gescheiden mannen uit de regio. In 2013 kwamen er 264 naar Amsterdam, met als meest genoemde steden van herkomst: Almere, Amstelveen en Zaanstad.
Kijkend naar de stadsdelen blijkt de trouw aan het eigen stadsdeel het grootste in Zuidoost (72 procent blijft hier wonen), gevolgd door Nieuw-West (57 procent) en Noord (53 procent). Een vreemde eend in de bijt is West: slechts 38 procent van de gescheiden mannen blijft hier hangen, terwijl mannen uit andere stadsdelen juist graag naar West komen.
Een scheiding leidt tot armoede: is het niet in geld, dan wel in de grootte van de nieuwe woning. Van de mannen die verhuisden, ging 42 procent er één kamer op achteruit, 17 procent met twee kamers.
Meer in woonbijlage PS della Casa, morgen (3-5) bij Het Parool