Amsterdamse start-up verliest rechtszaak van Fatboy

De zitzakken van het Amsterdamse bedrijf KAISR lijken te veel op de Lamzac Hangout van Fatboy en mogen daarom niet worden verkocht. Dat heeft de Haagse voorzieningenrechter woendag bepaald.

De zitzak van KAISR lijkt volgens de rechter te veel op die van Fatboy Beeld KAISR
De zitzak van KAISR lijkt volgens de rechter te veel op die van FatboyBeeld KAISR

De Lamzac Hangout van Fatboy was de eerste zitzak die kon worden gevuld door er lucht in te scheppen. Het ding past in een tas en is binnen een minuut genoeg gevuld om erop te zitten of liggen. KAISR kwam dit voorjaar met precies zo'n zelfde zitzak op de markt. Fatboy spande daarom een kort geding aan.

Volgens KAISR was er niets mis met hun zitzak, omdat er geen patent zou bestaan op de techniek van de Lamzac Hangout. De rechter is het daar niet mee eens. Hoewel sommige elementen van de zitzak volgens de rechter inderdaad een technische functie hebben, lijkt die van KAISR qua uiterlijk zoveel op die van Fatboy, dat de Lamzac-zitzak als model beschermd kan worden.

De Amsterdamse start-up KAISR was dit voorjaar een van de meest succesvolle projecten op crowdfundingplatform Indiegogo. Waar het bedrijf eerst binnen 43 dagen 18,5 duizend dollar hoopte op te halen, plaatsen geïnteresseerden uiteindelijk voor ruim 4 miljoen dollar aan bestellingen. Eind mei zou de KAISR-zitzak officieel worden gelanceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden