Amsterdamse start-up Photanol bouwt fabriek met AkzoNobel

UvA-spinoff Photanol, die met blauwalgen CO2 omzet in bouwstenen voor bioplastic, heeft een nieuwe, grote hobbel genomen. Met AkzoNobel bouwt de Amsterdamse start-up een demonstratiefabriek in Delfzijl.

Bart van Zoelen
Photanol bouwt met AkzoNoble een demonstratiefabriek in Delfzijl Beeld Photanol
Photanol bouwt met AkzoNoble een demonstratiefabriek in DelfzijlBeeld Photanol

Speciaal opgekweekte cyanobacteriën bouwen door fotosynthese organische zuren uit CO2 en zonlicht. Die zuren kunnen worden gebruikt als grondstof voor biologisch afbreekbaar plastic, cosmetica en halffabrikaten in de chemische industrie.

Het in 2008 op Science Park begonnen Photanol liet eerder in het laboratorium en in een pilotfabriek zien waar zijn cyanobacteriën toe in staat zijn. In de demonstratiefabriek wordt de productie opgevoerd van kilo's naar tonnen om aan te tonen dat het ook op industriële schaal kan. "Dit brengt ons naar de volgende stap," zegt ceo Véronique de Bruijn .

Kwaliteit
De Delfzijlse fabriek moet bewijzen dat Photanol het productieproces onder controle heeft, dat de kwaliteit van de zuren altijd op hetzelfde niveau is en goedkoper dan fossiele grondstoffen.

Eerder dit jaar haalde het bedrijf 8 miljoen op bij drie investeringsfondsen om deze nieuwe fase mogelijk te maken. Over drie jaar moet blijken of Photanol toe is aan de volgende stap: een commerciële fabriek die nog weer duizend keer grootschaliger te werk gaat.

Photanol werkt al weer een jaar of vier samen met chemiegrootmacht AkzoNobel. Het is dan ook geen toeval dat de demonstratiefabriek in Delfzijl komt, naast een fabriek van de afgesplitste chemiepoot AkzoNobel Specialty Chemicals.

Photanol kan daar CO2 gebruiken uit de schoorsteen van de Akzofabriek. Het halffabrikaat is op zijn beurt een grondstof bij de productie van monochloorazijnzuur door AkzoNobel.

Bacteriestammen
Toen Photanol begon als uitvloeisel van onderzoeken aan de Universiteit van Amsterdam dacht het aan de productie van ethanol door de cyanobacteriën, als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen.

Omdat de olieprijs minder explosief is gestegen dan toen de verwachting was, is de omslag gemaakt naar grondstoffen voor de chemie. Maar Photanol heeft ook bacteriestammen ontwikkeld die ethanol kunnen maken, als basis voor biobrandstof.

Later dit jaar strijkt Photanol ook weer op een andere plek in Amsterdam neer. In de haven, bij start-upbroedplaats Prodock opent Photanol een nieuw laboratorium.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden