Amsterdamse start-up biedt abonnement op apparaat aan

Na een hoopvol begin met wasmachines gaat de Amsterdamse start-up Bundles meer abonnementen op apparaten aanbieden. Klanten betalen daardoor niet voor het bezit, maar voor het gebruik. Een groep investeerders steekt zes ton in Bundles en zijn duurzame bedrijfsmodel.

Bart van Zoelen
Het abonnementsmodel van Bundles maakt wasmachines letterlijk duurzamer Beeld anp
Het abonnementsmodel van Bundles maakt wasmachines letterlijk duurzamerBeeld anp

Al weer drie jaar geleden begon Bundles met het aanbieden van wasmachines van Miele die per wasbeurt worden afgerekend. Die wasmachines zijn oerdegelijk, maar ook prijzig. Nogal wat huishoudens kopen daarom toch een automaat dat minder lang meegaat.

Het abonnementsmodel van Bundles maakt wasmachines letterlijk duurzamer, ook al doordat de start-up data en software gebruikt om te monitoren of ze zuinig worden gebruikt en of ze al toe zijn aan een onderhoudsbeurt. Daardoor gaan de wasmachines nog langer mee.

Herbruikbare materialen
Het bedrijfsmodel van Bundles maakt bovendien een volgende stap mogelijk, omdat al bij het ontwerp van de apparaten kan worden stilgestaan bij het vooruitzicht dat ze op een dag kapotgaan. Als apparaten in het bezit blijven van de fabrikant loont het om ze zo te maken dat ze lang meegaan, goed repareerbaar zijn en opgebouwd uit herbruikbare materialen.

Met de wasmachines van Miele wilde Bundles laten zien dat dit bedrijfsmodel kansrijk is. Onlangs passeerde Bundles de grens van duizend klanten. "De moderne klant wil geen spullen meer bezitten, maar is wel bereid te betalen voor een totaalervaring," concludeert Marcel Peters.

Datzelfde model wil Bundles nu ook toepassen op andere apparaten en zelfs meubels die zich als een dienst laten afrekenen. Bundles moet daarom een internetplatform worden waar fabrikanten hun spullen op die manier kunnen aanbieden. Daarbij denken ze bijvoorbeeld aan koelkasten, koffiemachines, verwarming, fietsen, bedden en zitmeubels.

600.000 euro
De bekende zakenvrouw Anne-Marie Rakhorst en andere investeerders vinden dat er muziek zit in het bedrijfsmodel en steken 600.000 euro in Bundles, zo is vrijdag bekend geworden. "De circulaire economie heeft schaal nodig en dat kunnen we met deze investering realiseren," zegt Peters.

Bundles vindt zichzelf een toonbeeld van de circulaire economie. Daarbij wordt meestal automatisch gedacht aan afval dat na recycling weer grondstof wordt. Maar betalen voor gebruik in plaats van voor bezit lijkt nog effectiever als het gaat om het sparen van schaarse materialen. Bundles voorkomt immers dat afval überhaupt ontstaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden