Amsterdamse snackbars nemen sterk af in aantal

Het aantal Amsterdamse snackbars is de laatste jaren flink afgenomen, terwijl heel Nederland bij elkaar genomen een stabieler beeld laat zien.

Drukte bij Febo voor de Arena. Beeld Jean-Pierre Jans
Drukte bij Febo voor de Arena.Beeld Jean-Pierre Jans

Dat meldt horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners vrijdag. Zij brachten het aantal snackbars per provincie en in de 22 steden in Nederland met het grootste snackbaraanbod in kaart.

De afgelopen tien jaar nam het aanbod Amsterdamse snackbars het sterkste af van alle Nederlandse gemeenten: 19,4 procent van alle Amsterdamse zaken sloot tussen 2007 en nu de deuren. De stad ging zo van 263 naar 212 snackzaken.

De cijfers van heel Nederland laten een veel lichtere daling zien. In vergelijking met tien jaar geleden telt Nederland krap 200 snackbars minder, een afname van 4 procent. Bij die snackbars horen overigens ook ketens als Febo en Kwalitaria.

Aantal stabiliseert in Nederland
Waar in Amsterdam het aantal snackbars ook de laatste vijf jaar nog stevig krimpt, laat heel Nederland een stabieler beeld zien. In Amsterdam sloten tussen 2007 en 2011 13,3 procent van de snackbars de deuren. De afgelopen vijf jaar slonk het aanbod nog verder, met 6,1 procent.

Wie naar alle Nederlandse snackbars kijkt, ziet echter tussen 2007 en 2011 een afname van 3,5 procent. Sinds 2011 is dat aanbod geslonken met slechst 0,8 procent.

Fastfoodketens als McDonalds, Burger King en Kentucky Fried Chicken openen juist filiaal na filiaal. Er zijn nu 11 procent meer dergelijke fastfoodrestaurants dan tien jaar geleden.

De Limburgse gemeenten Venlo, Heerlen en Sittard-Geleen hebben overigens de grootste snackbardichtheid van Nederland. Elke tienduizend inwoners kunnen een patatje eten bij vijf snackbars. In Amsterdam is het aanbod de helft kleiner, met 2,5 snackbar per tienduizend bewoners.

Het viel de onderzoekers verder op dat Nederland steeds meer hippe, vaak biologische frietzaken telt, zoals Frites Atelier en SNCKBR.

Lees ook: 6 snackbars om 's nachts in te sneuvelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden