Amsterdamse senioren krijgen al jaren subsidie voor yoga

Toen bleek dat de gemeente yoga aan ongedocumenteerden had gesubsidieerd, was de politieke ophef groot. Maar groepjes Amsterdamse senioren kunnen al jarenlang rekenen op financiële steun voor yogalessen.

Beeld anp

“Het wordt steeds gekker hè, inderdaad in Amsterdam,” zei Marianne Poot eind februari verontwaardigd tegen de camera’s van omroep Powned. De VVD-fractievoorzitter doelde daarmee op de subsidie die het Amsterdams Solidariteits Komitee Vluchtelingen had gekregen voor yogalessen voor ongedocumenteerden.

Ook Forum voor Democratie reageerde zeer sceptisch op het Telegraaf-bericht over de financiële steun. De Partij van de Ouderen diende zelfs woedende schriftelijke vragen in. “Is het college het met de Partij van de Ouderen eens dat onze stad het geld beter kan besteden aan de zorg voor onze ouderen en daklozen? Zo nee, waarom niet?”

Hoeveel zouden die ouderen en daklozen er eigenlijk mee opschieten als het college de Partij van de Ouderen z’n zin geeft? Het ging om 240 euro voor een therapeutische sessie, zei verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink vorige week in Het Parool.

Maar juist ouderen ontvingen al een veelvoud van dat bedrag aan yogasubsidie, leert een blik op het subsidieregister van Amsterdam. Zo kreeg de groep Yoga voor Ouderen in Zuid tussen 2016 en 2019 jaarlijks een bedrag van 1400 euro welzijnssteun. De Pop Up Yogaschool in West ontving 1500 euro in het kader van buurtparticipatie. In Noord ging het om yogalessen ‘voor buurtbewoners op bestaansminimum’ à 2340 euro in 2018, ook in Zuidoost werd eenmalig 1850 euro subsidie gegeven voor een yoga-evenement.

‘Ertussendoor geglipt’ 

Saillant is dat de subsidie ook verstrekt is door stadsdeel Zuid in de periode dat de VVD daar meebestuurde. Bovendien was de Amsterdamse VVD in 2016 en 2017 een coalitiepartij die fiat heeft gegeven aan de begroting – en daarmee indirect aan de besteding van deze middelen. “Deze is ertussendoor geglipt”, erkent VVD-leider Marianne Poot nu.

In de toekomst wil Poot een stapje verder gaan. Als het aan de VVD ligt subsidieert Amsterdam vanaf volgend jaar geen enkele yogales meer. “Dit moet je als overheid überhaupt niet willen, dit moet volgend jaar uit de begroting”, zegt Poot. “Voor ouderen geldt overigens dat het geld dan in ieder geval terechtkomt bij mensen die in Nederland mogen zijn, terwijl dat niet geldt voor de ongedocumenteerden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden