Amsterdamse Schoolwieg in Stedelijk Museum

In het Stedelijk Museum is sinds zaterdag een bijzondere Amsterdamse Schoolwieg te zien. Totdat de eigenares hem weer nodig heeft.

Jan Pieter Ekker
Floor Poelsma bij het familiestuk. Beeld Stedelijk Museum / Ernst van Deursen
Floor Poelsma bij het familiestuk.Beeld Stedelijk Museum / Ernst van Deursen

Toen de ouders van Floor Poelsma het Stedelijk Museum bezochten voor Wonen in de Amsterdamse School School - Ontwerpen voor het interieur 1910-1930, moesten ze even met hun ogen knipperen: tussen de Amsterdamse Schoolklokken, -kasten, -lampen, -glas-in-loodramen, -behangetjes en -affiches stond een wieg die zij ook hadden. En anders dan het museum, dat jaren onderzoek had gedaan naar alle interieurontwerpen, kenden zij de ontstaansgeschiedenis wel.

"De wieg is gemaakt in opdracht van Rienks Post, de opa van mijn moeder," zegt de zwangere Poelsma (31). "Mijn opa heeft erin gelegen, mijn moeder niet, geloof ik, maar ik en mijn zusje wel. Mijn ouders hadden de wieg een paar dagen voor hun Stedelijkbezoek bij mij afgeleverd; over een paar weken komt mijn kindje erin te liggen. Hij stond op zolder, we wisten niet dat ie zo bijzonder is."

Details
De wieg, die op een houten onderstel rust, laat in de gesneden houten details in zwart en donkerrood duidelijk de invloed van de Amsterdamse School zien: de decoratie van de panelen toont uitbundige vormen in geel, rood en zwart. Over de ontwerpers van de wieg was niets bekend.
De Poelsma's vertelden conservator industriële vormgeving Ingeborg de Roode dat de wieg in 1928 is ontworpen door bouwkundig tekenares Nel van Emmerik en architect Fried Berning, in opdracht van Catharina Elisabeth van Hall en Rienks Post.

Het meubel, dat is gecontroleerd en opgeknapt door specialisten van het museum, blijft niet lang in het Stedelijk; 21 juni, als Poelsma haar 39ste zwangerschapsweek ingaat, keert het terug naar Floor Poelsma en Wiegert van Keulen in Amsterdam-Noord. "En als de baby eerder wordt geboren, heeft het Stedelijk beloofd dat de wieg binnen één werkdag bij ons wordt afgeleverd. Maar ik hoop dat die nog even in het Stedelijk blijft staan en we hem daar kunnen bewonderen; we hebben vrijkaartjes gekregen."

Wonen in de Amsterdamse School - Ontwerpen voor het interieur 1910-1930. T/m 28 augustus in het Stedelijk Museum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden