Amsterdamse School 100 jaar: wat te doen in de stad?

De beroemde Amsterdamse bouwstijl uit de jaren 10 en 20 van de vorige eeuw, De Amsterdamse School, bestaat honderd jaar. Dit jaar vinden er daarom verschillende tentoonstellingen en rondleidingen plaats. Maar je kan natuurlijk ook zelf een kijkje nemen in de stad.

Het Parool verzamelde tien gebouwen die in de Amsterdamse School-stijl zijn gebouwd en zeker het bezoeken waard zijn:

A. Het Grand Hotel Amrâth Amsterdam, Prins Hendrikkade 108
Het voormalige Scheepvaarthuis is in 1916 gebouwd als hoofdkantoor van een aantal scheepvaartmaatschappijen door architect Van der Mey. Zeedieren en schepen zijn vrijwel in alles terug te vinden: van het glas-in-lood tot de beeldhouwwerken.

B. Voormalig kantoorgebouw Deli-Batavia Tabaksmaatschappij, Herengracht 286
Gebouwd als kantoor voor de Deli-Batavia Tabaksmaatschappij in 1921 op de plaats van drie grachtenpanden, met Amsterdamse School siersmeedwerk. De architect was A. van Gendt. De huidige eigenaar is de Universiteit van Amsterdam.

C. De Hoefijzer, Jan Willem Brouwersstraat 3-25
Ontworpen door Ernst Roest. Het gebouw bestaat uit twee symmetrische blokken in Amsterdamse Schoolstijl, die als een hoefijzer achter het Concertgebouw liggen. Pal achter het Concertgebouw komen ze bijeen met een centraal deel dat twee torens heeft.

D. Huize Lydia, Roelof Hartplein 2A
Op deze plek ontmoeten bewoners uit Oud-Zuid elkaar voor activiteiten. Ook dit gebouw bestaat uit baksteen. Bovendien heeft het een steil dak en een torentje, ook twee kenmerken van de stijl.

E. Het Amsterdams Lyceum, Valeriusplein 15
De school is in 1917 opgericht en ontworpen door de architecten Herman en Jan Baanders. Het gebouw heeft tot op heden zijn oorspronkelijke karakter weten te behouden, waardoor het tot monument is verklaard.

F. De Corantijnschool, Corantijnstraat 4

De Corantijnschool valt direct op: de rondingen en scherpe hoeken van de voor- en zijgevel zijn opgetrokken uit een lichtbruine, bijna gele baksteen. Gebouwd in 1922-1923 door architecten van de Dienst Publieke Werken.

G. Het Sieraad, Postjesweg 1
Het Sieraad, en centrum voor kennis, kunst en werken. is het kloppend hart van de Baarsjes. Het werd gebouwd tussen 1921 en 1924, naar een ontwerp van architect A. Westerman. Het gebouw heeft vier torentjes en er is niet alleen gebruik gemaakt van baksteen maar ook van gietijzer, een ander kenmerk van de stijl.

H. De Jeruzalemkerk, Jan Maijenstraat 14
De kerk werd gebouwd in de jaren 1928-1929 naar een ontwerp van architect Ferdinand Jantzen. De buitenkant en het interieur zijn rijk aan symbolen, waarbij wordt verwezen naar Jeruzalem en motieven uit het geloof.

I. Museum Het Schip, Spaarndammerplantsoen 140
Dit gebouw, ontworpen door Michel de Klerk, wordt beschouwd als een vooraanstaand voorbeeld van de bouwstijl. Het gebouw bestaat uit veel baksteen en expressieve vormen. Het museum is dan ook gewijd aan de Amsterdamse School.

J. Het Noorderparkbad, Sneeuwbalweg 5
Het zwembad is een recent ontwerp waarin sporen van de Amsterdamse School zichtbaar zijn zoals kleurrijke versieringen in de gevels. Ontworpen door Architectenbureau Cie.

Het Amsterdams LyceumBeeld ANP
Museum Het Schip.Beeld Mats van Soolingen

Zin om meer te weten te komen over de bouwstijl? Dan kan je bij verschillende tentoonstellingen en rondleidingen terecht.

Architectuurcentrum Amsterdam - 100 jaar inspiratie
Architectuurcentrum Amsterdam maakt een programma over de invloed van de Amsterdamse School op de hedendaagse stedenbouw en op het hedendaagse bouwen, en daarmee het effect van het ontwerp op de openbare ruimte. Vanaf komende donderdag tot en met 30 september te zien.

Uitbreiding museum Het Schip
In april, mei, juni, juli en augustus zijn er in het kader van 100 jaar Amsterdamse School dagelijks busexcursies langs de bouw- en sierkunstwerken van de Amsterdamse School. Deze rit begint bij Het Schip en eindigt bij Het Stedelijk Museum. Een ticket is €40, inclusief een rondleiding in Museum Het Schip.

Grand Hotel Amrâth - Rondleiding Scheepvaarthuis
Speciaal voor de viering van 100 jaar Amsterdamse School kan je onder begeleiding van een kunsthistoricus een rondleiding krijgen door het voormalige Scheepvaarthuis. Een rondleiding inclusief lunch kost €34,50 per persoon. Daarbij ontvang je ook een gratis entreeticket voor museum Het Schip.

Het Stedelijk Museum - Wonen in de Amsterdamse School
De tentoonstelling 'Wonen in de Amsterdamse School' is een overzicht van interieurontwerpen van de Amsterdamse School: meubelen, lampen, klokken, keramiek, textiel en grafische toepassingen als behang. Tot 28 augustus te zien.

Lees meer: De rijkdom van het wonen in totaalontwerp van Amsterdamse School [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden