Amsterdamse scholieren zijn meer gaan spijbelen

Amsterdamse scholieren spijbelen weer meer. Vooral mbo'ers blijven kampioen verzuim: meer dan een derde van de leerplichtige mbo'ers verzuimt regelmatig.

Spijbelambtenaren aan het werk Beeld Elmer van der Marel
Spijbelambtenaren aan het werkBeeld Elmer van der Marel

Dat blijkt woensdag uit het jaarverslag van Bureau Leerplicht 2015-2016. De cijfers zijn iets minder goed dan de jaren ervoor: spijbelde in schooljaar 2014-2015 nog 3,2 procent van de leerplichtige leerlingen ouder dan 12 regelmatig, een jaar later ging 4,1 procent vaak niet naar school.

In het mbo steeg het verzuim van 34,9 procent naar 36,3 in 2015-2016. In totaal waren er 25.357 meldingen van verzuim. Overigens wordt onder verzuim niet zomaar een uurtje spijbelen verstaan, pas nadat een leerling meer dan zestien uur in vier weken afwezig was, wordt een melding bij Leerplicht gedaan.

De stijging in het aantal spijbelmeldingen verklaren de gemeente en Leerplicht vooral op basis van het feit dat scholen beter melding maken van verzuim. Ook komt de stijging deels voor de rekening van een kleine groep hardnekkige spijbelaars.

Vroegtijdig schoolverlaters
De gemeente wil het spijbelen gerichter gaan aanpakken. Niet met een spijbelboete - die werd vorig jaar nog afgeschaft omdat het niet het resultaat opleverde waarop men had gehoopt. Wel gaat de gemeente onder meer hulp bieden aan scholen om verzuimdata te analyseren en spijbelbeleid aan te passen.

Het aantal vroegtijdig schoolverlaters - leerlingen die voor het behalen van een startkwalificatie van school gaan - is wel gedaald. Vijftien procent minder scholieren verlieten school zonder startkwalificatie (een diploma op havo, vwo of mbo2-niveau) ten opzichte van 2014-2015. Tachtig procent van de 23-jarige Amsterdammers heeft een startkwalificatie behaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden