Amsterdamse scholieren mogen hun robot laten zien in China

Noah en River van het Metis Montessori Lyceum vliegen volgende week naar China. Niet voor vakantie, maar voor een robotwedstrijd.

Noah Loomans, ook in de vakantie bijna elke dag in het roboticalokaal. Beeld Rink Hof
Noah Loomans, ook in de vakantie bijna elke dag in het roboticalokaal.Beeld Rink Hof

Het Metis Montessori Lyceum oogt verlaten: vakantie. Maar Noah Loomans (15, leerling van 2 havo) is er gewoon weer. In het informaticalokaal laat hij de robot zien waar hij al maanden mee werkt. Toen Noah vorig jaar in de eerste klas zat, viel hij informaticadocent Hakan Akkas (34) meteen op. Hij kan een grote worden, dacht Akkas.

Volgende week vliegt Noah samen met River van der Meulen (16, uit 4 havo) en Akkas naar Hefei, China. Daar doet het duo mee aan de wereldkampioenschappen Robocup Junior: een wedstrijd waarin scholieren hun zelfgebouwde robot een parcours laten afleggen. De robot moet in staat zijn ballen te evacueren uit een arena met hindernissen.

Het is een wedstrijd en een leerschool ineen. 'Achteraf leggen de deelnemers aan elkaar uit hoe ze hun robot gebouwd hebben,' zegt Akkas. 'Noah en River doen mee aan de rescue league. Het zou mooi zijn als we robots kunnen inzetten bij grote rampen wanneer dat voor hulpverleners te gevaarlijk is.' De rescue league tast de mogelijkheden af.

Parcours
Ondanks zijn vakantie oefent Noah bijna dagelijks op school. River is op vakantie naar Denemarken. Die was al geboekt toen het tweetal in april tweede werd op de Nederlandse kampioenschappen. Normaal geeft een tweede plaats geen recht op deelname aan dit WK. 'Maar de winnaars hadden dezelfde robot gebruikt als vorig jaar en stonden hun plek af,' zegt Noah.

Hij laat de arena zien waar zijn robot rondrijdt. 'De robot moet een lijn volgen. Dat klinkt simpel, maar er liggen obstakels op het parcours. Ik heb hem geprogrammeerd en geef de instructies, River heeft hem gebouwd.'

River en Noah kennen elkaar uit de roboticaklas, onderdeel van informatica. River zit normaal twee klassen hoger, maar hier niet. Akkas: 'River kan goed bouwen, Noah programmeert graag. Daarom zei ik: waarom werken jullie niet samen?'

Google
Het onderscheid tussen jaarlagen en niveaus is achterhaald, zegt de informaticadocent. 'Het gaat erom hoe ver je bent. Daarom mogen alle gemotiveerde leerlingen zich opgeven voor de roboticaklas. Ook hebben we nog het project ICT in de wolken. Leerlingen van vmbo, havo en vwo van verschillende scholen komen hier één keer per week langs om projecten te volgen in samenwerking met de UvA, de VU en bedrijven als IBM en KLM. Het project is bedoeld voor leerlingen vanaf de vierde klas, maar Noah deed vorig jaar al mee. Die middagen zijn leuker en uitdagender dan mijn reguliere lessen.'

Op 16 juli stappen Noah, River en hun docent in het vliegtuig. En hoewel Noah nog minimaal drie jaar op school zit, kijkt hij al verder vooruit. 'Ik ben van plan later bij Google te werken. Bij Google X denk ik, want daar doen ze dit soort dingen ook.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden