Amsterdamse scholieren kiezen vaker voor tussenjaar

Eén derde van de Amsterdamse eindexamenleerlingen kiest dit jaar voor een tussenjaar om vrijwilligerswerk te doen, te werken of te reizen. Daarmee kiezen zij drie keer vaker voor een rustpauze dan hun leeftijdsgenoten elders in Nederland. Dat blijkt uit een rondvraag onder Amsterdamse middelbare scholen door Het Parool.

Leerlingen van het Barlaeus gymnasium in Amsterdam buigen zich over hun eindexamen Nederlands. Archieffoto. Beeld ANP
Leerlingen van het Barlaeus gymnasium in Amsterdam buigen zich over hun eindexamen Nederlands. Archieffoto.Beeld ANP

Het gaat om havisten en vwo'ers die nog onzeker zijn over hun studiekeuze of simpelweg even geen zin hebben om direct weer in de boeken te duiken. Volgens decanen van de Amsterdamse middelbare scholen wint het gap year de laatste jaren aan populariteit, niet in de laatste plaats omdat zowel ouders als decanen er positiever tegenover staan. 'Als leerlingen erg twijfelen, raad ik ze af een studie te kiezen,' zegt decaan Marcel Mulders van het Cartesius Lyceum. 'Studeren wordt steeds minder vrijblijvend, voor je het weet heb je een langstudeerboete te pakken.'

Amsterdamse scholieren kiezen vaker voor een tussenjaar dan hun leeftijdsgenoten: landelijk stelt negen procent van eindexamenleerlingen de studententijd uit voor een jaar van werken of reizen. Vooral onder de Amsterdamse gymnasiasten is de rustpauze in trek, met het Barlaeusgymnasium als uitschieter, waar 45 procent van de leerlingen dit jaar de gang naar de universiteit nog even uitstelt. Op havo/vwo-scholen kiezen vooral de havisten voor een tussenjaar, uit twijfel. Voor geslaagde vmbo'ers is een tussenjaar nog geen optie: ze hebben geen startkwalificatie en zijn nog leerplichtig.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden