Amsterdamse scholen zien vierdaagse lesweek niet zitten
Vier dagen naar school omdat er echt niemand meer voor de klas kan. In Zaandam gaan ze het doen, zodra de griepgolf zich aandient. Overwegen Amsterdamse schoolbesturen dit ook?
Als er ergens een lerarentekort is, is het wel in Amsterdam. Toch zien Amsterdamse schoolbesturen de radicale maatregel van twee Zaanse schoolbesturen niet zitten.
Maandag kondigden Zaan Primair en Agora, die samen 55 basisscholen onder hun hoede hebben, aan dat scholen een dag per week dicht gaan omdat ze niet voor elke klas een leraar kunnen regelen.
De vierdaagse schoolweek doet veel stof opwaaien. En hoewel nog niet precies duidelijk is wanneer die wordt ingevoerd, weet de Zaanse schoolbestuurder Nico Persoon al wel dat het 'in het najaar' zal zijn. Zodra de eerste griepgolf zich aandient en leraren uitvallen.
Bezorgde geluiden
Ouders in Zaandam zijn er niet blij mee en ook in Amsterdam klinken al bezorgde geluiden, maar vooralsnog hoeven ouders niet bang te zijn dat ook Amsterdamse scholen hiervoor kiezen. Al sluiten ze het ook niet helemaal uit, want met ruim honderd onvervulde vacatures is de nood hoog.
Schoolbestuurder Arnold Jonk van Stichting Samen tussen Amstel en IJ (StaIJ, 17 basisscholen) noemt de keuze van de Zaanse besturen 'kiezen uit kwaden.' "Ik kan me niet voorstellen dat ze hier blij mee zijn."
Bij StaIJ is de noodzaak er nu niet, maar Jonk wil niets uitsluiten, zolang de kwaliteit maar voorop staat. "Vorig jaar moest een collega-bestuurder voor één klas 26 invallers inzetten. Dat wil je natuurlijk ook niet."
De gemeente en schoolbesturen hebben de afgelopen maanden al een reeks onorthodoxe maatregelen genomen.
Zijinstromers worden ingezet, vluchtelingen worden klaargestoomd om voor de klas te staan, en ambtenaren springen bij. Het inzetten van de schooldirecteur of intern begeleider is al zo normaal op veel scholen dat het niet eens als bijzondere oplossing wordt gezien.
Veel scholen vragen ook parttimers meer te gaan werken en doen een beroep op gepensioneerde leraren.
Wettelijk niet toegestaan
Volgens Joke Middelbeek, bestuurder van STWT met 15 scholen in Nieuw-West, is de Zaanse oplossing verre van een oplossing. "Vier dagen is een lapmiddel, want wat doe je als je niet genoeg leraren hebt voor vier dagen? Ga je dan naar drie, of zelfs twee?"
Wettelijk is het niet toegestaan om een vierdaagse lesweek te voeren. Basisscholen moeten 940 uur per jaar lesgeven, waarvan slechts zeven weken per jaar een vierdaagse lesweek mag zijn. De Zaanse scholen willen acht weken lang slechts vier dagen open zijn. Dat het niet mag, nemen ze op de koop toe.
Middelbeek hoopt dat scholen de discussie die met deze aankondiging ontstaat aangrijpen om echt goed na te denken over hoe het onderwijs anders kan worden georganiseerd.
"Je kunt nog verder door filosoferen. Als leren niet meer tijd en plaats gebonden is, kun je het hele onderwijs anders organiseren. Dan heb je een leraar voor rekenen en taal, maar doe je kunst en sport elders in de wijk. We blijven maar denken: 'er moet iemand voor die klas', maar zolang we daarin blijven hangen, vinden we nooit een goede oplossing."
Lees ook: Minister juicht Amsterdamse aanpak lerarentekort toe