Amsterdamse scholen vrezen snijden in extra zorg

De Annie M.G. Schmidtschool basisschool in Oud West. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
De Annie M.G. Schmidtschool basisschool in Oud West. Foto Jean-Pierre Jans

Amsterdam - Het basisonderwijs in Amsterdam maakt zich zeer ongerust over het kabinetsplan te bezuinigen op de extra zorg. Woensdag reizen leraren en ouders af naar Nieuwegein, waar de onderwijsbond CNV een protestactie houdt. Voorzitter Herbert de Bruijne van het samenwerkingsverband van Amsterdamse schoolbesturen vindt het onverteerbaar dat minister Marja van Bijsterveldt de extra steun voor kinderen die speciale aandacht nodig hebben, wil schrappen.

''Wij steunen het weghalen van de muren tussen het regulier en speciaal onderwijs. Maar de structuur veranderen én snoeien, dat lijkt ons onhaalbaar,'' aldus de Bruijne.

Ditte Bosch geeft les op basisschool De Achthoek, waar ze zogeheten rugzakkinderen in de klas heeft. Ze is ook moeder van een zoon van tien met een vorm van autisme. ''Ik zie aan mijn zoon dat het heel zinvol is hem op een reguliere basisschool met andere kinderen om te laten gaan, mits hij extra aandacht krijgt. Maar in mijn eigen klas heb ik de expertise noch de tijd om die kinderen extra aandacht te geven.''

Ook de stichting Downsyndroom vindt dat kinderen met down onevenredig zwaar worden getroffen. Zij moeten het per 1 augustus 2012 met de helft van het geld doen. Dove, blinde en doofblinde kinderen zullen ook met minder zorg toe moeten. Stichting Simea stuurde daarom een brandbrief aan minister Van Bijsterveldt.

In grote steden zijn er relatief veel kinderen met psychische en gedragsproblemen die extra aandacht vergen. De samenwerkende Amsterdamse bassischolen roepen de gemeente op samen met de andere grote steden actie te ondernemen. (HET PAROOL)

Foto Jean-Pierre Jans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden