Amsterdamse scholen vragen ouderbijdrage tot ruim 2000 euro

Basisscholen in de stad vragen gemiddeld 112 euro als vrijwillige bijdrage van ouders, middelbare scholen 263 euro. Maar er zijn uitschieters tot ruim 2000 euro.

Lorianne van Gelder
'Sommige scholen hangen lijsten op van ouders die nog niet hebben betaald' Beeld Dingena Mol
'Sommige scholen hangen lijsten op van ouders die nog niet hebben betaald'Beeld Dingena Mol

Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse SP op basis van de schoolgidsen van de scholen. De partij onderzocht 69 van de 72 middelbare scholen en 216 basisscholen in de stad. Drie jaar geleden deed de partij een vergelijkbaar onderzoek.

In het basisonderwijs vraagt de Joodse school Cheider de hoogste bijdrage, 1950 euro per jaar. Deze school heeft echter een uitzonderlijke positie, omdat de bijdrage voornamelijk wordt besteed aan beveiliging. Uitschieters bij reguliere basisscholen komen onder meer voor op de 1e Openluchtschool (627 euro) en de De Peetersschool (702 euro).

Topscorers
Bij de middelbare scholen zijn de gymnasia topscorers. Het Vossius en het Barlaeusgymnasium vragen 500 euro of meer. Het Geert Groote College vraagt een inkomensafhankelijke bijdrage van 470 tot 2580 euro.

Bovendien zijn de ouderbijdragen voor middelbare scholen niet altijd kostendekkend. Er kunnen kosten voor studiereizen en boeken bijkomen.

Volgens SP-raadslid Erik Flentge zijn de cijfers 'stevig'. "Voor veel ouders is het moeilijk om het bedrag op te brengen."

De scholierenbijdrage, een tegemoetkoming aan ouders met weinig geld, is 375 euro voor basisschoolkinderen en 499 voor middelbare scholieren. "Niet genoeg en ook niet bij iedereen bekend," zegt Flentge.

Bovendien is de term 'vrijwillig' ook aan interpretatie onderhevig. "Sommige scholen hangen lijsten op van ouders die nog niet hebben betaald," zegt Flentge. "De druk wordt soms erg opgevoerd." De partij wil dat het stadsbestuur een maximum met schoolbesturen afspreekt, maar wethouder Kukenheim zegt dat schoolbesturen dat niet willen en de gemeente er niets over te zeggen heeft.

Extraatjes
Scholen benadrukken dat ze niet de mogelijkheid hebben extraatjes te bieden zonder de bijdrage. Van de vrijwillige ouderbijdrage worden schoolreisjes of extra voorzieningen gefinancierd.

Wie niet betaalt, mag soms niet mee op schoolreisje. En wettelijk mogen scholen de bijdrage niet voor onderwijs gebruiken, maar in de praktijk gebeurt dit soms wel.

Het breed bestuurlijk overleg van basisschoolbesturen (bbo) en de evenknie voor middelbare scholen, Osvo, zeggen maximumbijdragen niet te kunnen afdwingen. Herbert de Bruijne, voorzitter van het bbo: "We kunnen alleen een moreel appèl doen dat een ouderbijdrage nooit een belemmering mag zijn voor een kind om een school te kiezen. Meer macht hebben we niet."

Lees ook: 'Vrijwillige ouderbijdrage moet anders'

OUDERBIJDRAGE VOORTGEZET ONDERWIJS:

De SP onderzocht de vrijwillige bijdrage van 69 scholen Beeld JV
De SP onderzocht de vrijwillige bijdrage van 69 scholenBeeld JV

Bijdrage hoogbegaafdenonderwijs

De Amos unIQ-scholen bieden voltijds speciaal onderwijs aan hoogbegaafden op reguliere basisscholen. Daar vragen ze een 'vrijwillige' ouderbijdrage voor van 1960 euro, omdat de kleine klassen en intensieve begeleiding anders niet te financieren zijn. De PvdA stelde er vragen over aan de wethouder.

Raadslid Marjolein Moorman: "De ouderbijdrage is niet bedoeld voor onderwijsdoeleinden. Dit is geen privaat onderwijs dat alleen toegankelijk is voor rijke mensen." Volgens Amos gaat het om een aanvullende onderwijsvoorziening en is men in gesprek met het speciaal onderwijs om het anders te financieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden