Amsterdamse scholen stellen tropenrooster in

Door de plotselinge warmte is op het Montessori Lyceum Amsterdam en het Fons Vitae Lyceum besloten een tropenrooster in te stellen. 'Lesgeven in deze hitte heeft helemaal geen zin.'

De directie van een middelbare school kan zelf besluiten vanwege de hitte een tropenrooster in te stellen.Beeld anp

De leerlingen zul je in ieder geval niet horen klagen: de lesuren op deze scholen worden deze week tijdens de tropisch warme dagen ingekort. Niet zodat de leerlingen en docenten eerder kunnen genieten van het lekkere weer, maar omdat de warmte in de lokalen van deze scholen ondoenlijk is.

"De hitte die we nu ervaren is vrij uitzonderlijk," zegt Peter Romein, rector van het Montessori Lyceum Amsterdam. "De afgelopen jaren is het weer in juni vrij mild geweest. We hebben dan ook lang geen problemen gehad."

Het tropenrooster is op deze school maandag ingegaan en blijft in ieder geval tot woensdag van kracht. "Vrijdag zijn meerdere kinderen door de hitte onwel geworden," zegt Romein. "We hebben de beslissing zondag gemaakt op basis van de weersvoorspelling."

Wegsukkelen
Op het Fons Vitae Lyceum gaat het tropenrooster dinsdag in. Er wordt per dag bekeken of een tropenrooster gewenst is. Waarom alleen op deze scholen een tropenrooster is ingesteld, ligt volgens de rectoren van de scholen aan de oude, slecht geïsoleerde klaslokalen van de scholen.

"Als het buiten warm is, is het hier binnen bloedheet," zegt Joost Termeer, plaatsvervangend rector van het Fons Vitae Lyceum. "De tropische hitte in onze lokalen is funest voor de concentratieboog van de leerlingen. Je ziet de leerlingen gedurende de les wegsukkelen. Leskrijgen heeft dan helemaal geen zin."

'Liever verkorten dan schrappen'
De directie van een middelbare school kan zelf besluiten vanwege de hitte een tropenrooster in te stellen. Voorwaarde is wel dat het minimum aantal lesuren per schooljaar wordt gehaald.

"Over het totale schooljaar haalt dit niet zoveel uit," zegt Romein. "We hadden er ook voor kunnen kiezen het laatste lesuur te laten vervallen. Maar we denken dat het verkorten van lessen minder problemen in het lesprogramma op zal leveren dan het volledig schrappen van een les."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden