Amsterdamse scholen raken overvol door geboortegolf

Door een geboortegolf en doordat meer gezinnen in de stad blijven wonen, raken de scholen in Amsterdam de komende jaren overvol. Het college van b. en w. zal extra geld investeren in de bouw van nieuwe scholen.

null Beeld Trik
Beeld Trik

Het aantal leerlingen op de Amsterdamse basisscholen en in het voortgezet onderwijs stijgt de komende jaren fors, meldt Simone Kukenheim, wethouder Onderwijs, in een brief die vandaag naar de gemeenteraad gaat.

Voor de basisscholen geldt tot 2025 een stijging van 7,4 procent, het aantal leerlingen in het voorgezet onderwijs stijgt zelfs tien procent. Pas na 2025 stabiliseert het aantal scholieren in de stad, blijkt uit onderzoek dat de dienst O+S heeft gedaan in opdracht van de gemeente. Deze stijging zorgt voor extra druk op de scholen.

Scholen bijbouwen
Afgelopen jaar moest al worden geloot op enkele basis- en middelbare scholen, die overvol waren. Het stadsbestuur gaat de komende jaren dan ook volop scholen bijbouwen. Daarvoor was al geld gereserveerd in het collegeakkoord dat eerder dit jaar is gesloten, maar dat is niet voldoende, zegt de woordvoerder van wethouder Kukenheim. 'Het college zal extra geld moeten vrijmaken.'

De groei van het aantal scholieren is het grootst in Oost, met dank aan IJburg. Ook in Noord en Zuid neemt het aantal kinderen toe, door de komst van nieuwbouwwoningen. Volgens de onderzoekers zijn er twee belangrijke oorzaken voor de stijging van het aantal scholieren: een geboortegolf in 2010 en het feit dat meer gezinnen in de stad blijven wonen. Voorheen vertrokken veel gezinnen uit de stad, op zoek naar een ruimere woning met tuin elders. Deze trend is doorbroken.

In eerste instantie leken de economische crisis en de stagnerende huizenmarkt ervoor te zorgen dat gezinnen in de stad bleven, omdat ze simpelweg niet weg konden. 'Maar we zien nu dat meer families bewust hier blijven wonen,' zegt de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden