Amsterdamse scholen mogen extra groeien

Het Spinoza Lyceum krijgt uitbreiding, net als het Cartesius Lyceum en Damstede. Een tiental basisscholen krijgt nieuwbouw of wordt uitgebreid. Wethouder Simone Kukenheim heeft voor scholenhuisvesting ruim 111 miljoen euro beschikbaar, tegen 100 miljoen in de aanvankelijke begroting. Het extra geld komt onder meer uit de grondexploitatie.

Wethouder Simone Kukenheim Beeld Rink Hof
Wethouder Simone KukenheimBeeld Rink Hof

Het Spinoza Lyceum was vorig jaar onder achtstegroepers de populairste school en moest 601 leerlingen uitloten. Opvallend is wel dat rector Jos Catau vorig jaar nog zei liever niet zijn ruim 1200 leerlingen tellende school te vergroten. Waar de uitbreiding komt, is nog niet bekend. Catau laat weten dat een definitief besluit binnenkort wordt genomen.

Rector Marcel van Dijk van Damstede is blij dat er beweging komt in de uitbreidingsplannen. Een nieuwe school, Damstede 2, waar de brugklassers en tweedeklassers worden ondergebracht, gaat naar verwachting in 2018 van start. 'We groeien al jaren uit ons jasje.'
Het Cartesius Lyceum zal de nevenvestiging die het sinds dit jaar heeft, definitief maken.

Het Comenius wordt niet uitgebreid, maar krijgt wel een nieuw gebouw. Dat kost 16,5 miljoen euro. Het gaat om de renovatie van een monumentaal pand, het oude Pius X Lyceum in de Jacob Geelstraat.

Kukenheim: 'Aan verbouwingen van monumenten zijn nou eenmaal hoge eisen en kosten verbonden.' Ook waren buurtbewoners bezorgd over de grootte van de school. 'We willen er in overleg met hen een multifunctioneel gebouw van maken.' Eind 2016 moet de school kunnen verhuizen.

Meer leerlingen
Populaire basisscholen krijgen ook uitbreiding. De Biënkorf, Het Wespennest en De IJsbreker in Noord krijgen grotere gebouwen. Verder worden meerdere scholen uigebreid, van de Ontplooiing in Nieuw-West tot de Kleine Reus in Centrum. Lastig blijft de beperkte beschikbaarheid van goede locaties, zegt de wethouder.

In 2025 telt de stad volgens prognoses 115.000 leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs, tegen 100.000 nu. Dat betekent dat er 535 klassen bij moeten.

Dit jaar is de Vinse School begonnen en volgend schooljaar komt de Amsterdamse Mavo, een school op humanistische grondslag.
Ook moet uit het project De Kraamkamer, waarbij iedereen ideëen voor nieuwe scholen kon indienen, vier nieuwe scholen komen, op basis- of voortgezet onderwijsniveau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden