Amsterdamse salafist in nauw contact met jihadisten

De in Amsterdam zeer actieve salafist Keith Rienksma (32) staat in nauw contact met Nederlandse terreurverdachten en jihadisten in Syrië. Hij verspreidt propaganda van IS en roept jongeren op tot de jihad.

Keith Rienksma: 'Soms kan ik iemands gedachtegoed wat beter maken, door uit te leggen dat ze daar vechten voor de vrede' Beeld Sjoukje Bierma
Keith Rienksma: 'Soms kan ik iemands gedachtegoed wat beter maken, door uit te leggen dat ze daar vechten voor de vrede'Beeld Sjoukje Bierma

Dat blijkt uit onderzoek van Het Parool en gesprekken met Rienksma, die naar eigen zeggen streeft naar de vestiging van een wereldwijd islamitisch kalifaat. Hij is al jaren actief, maar werd nooit strafrechtelijk vervolgd.

Rienksma had naar eigen zeggen dagelijks contact met de enkele weken geleden in Suriname opgepakte Raoul A., die samen met zijn broer wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag op de Amerikaanse ambassadeur.

Rooskleurig beeld
Rienksma: "Ik sprak hem in een chatgroep met vrienden. We zijn geschrokken van zijn aanhouding en doen smeekgebeden. We hopen dat hij in de gevangenis bij zijn geloof blijft."

Rienksma erkent dat hij zowel online als offline jongeren benadert om hen aan te moedigen het kalifaat en Islamitische Staat te steunen.

Aan geradicaliseerde jongeren vertelt hij dat uitreizen 'vanuit de islam gerechtvaardigd is'. Tevens houdt hij islamitische jongeren een rooskleurig beeld voor van het leven onder IS.

Respect
"Soms kan ik iemands gedachtegoed wat beter maken, door uit te leggen dat ze daar vechten voor de vrede." En: "Als iemand kiest om te gaan, houd ik hem niet tegen. Dan heb ik respect voor zijn moed en wens ik hem succes."

Terreurdeskundigen omschrijven het gedrag van Rienksma desgevraagd als 'ideologisch ronselen.'

Tot enkele jaren geleden was Rienksma actief in de salafistische jongerengroep Straat Dawah, die trachtte mensen te bekeren tot het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam. Straat Dawah werd door de AIVD omschreven als een van de succesvolste jihadistische bewegingen in Nederland.

Een groot deel van de leden van die groep is uitgereisd om deel te nemen aan de oorlog in Syrië en Irak. Andere leden zijn veroordeeld vanwege ronselen. Rienksma is echter in Amsterdam achtergebleven, naar eigen zeggen omdat 'zijn strijd hier is.'

Vragen over de islam
Op Facebook beheerde hij de groep De Zuivere Aanbidding, waar jongeren terechtkonden met vragen over de islam. Tegelijkertijd verspreidde hij op chatkanalen op grote schaal executievideo's van IS.

Meerdere van Rienksma's gesprekspartners zijn uiteindelijk uitgereisd. Naar eigen zeggen onderhoudt Rienksma nog steeds contact met Nederlandse strijders in Irak en Syrië en sprak hij met uitreizigers die onderweg naar het strijdgebied werden aangehouden.

Hij ontkent een informant van de AIVD te zijn, zoals op internet onder jihadisten wordt gesuggereerd.

Rienksma belijdt zijn geloof in meerdere Amsterdamse moskeeën, waar hij naar eigen zeggen welkom is.

In de salafistische Tawheedmoskee in Amsterdam-West organiseerde Rienksma vorig jaar een feest voor kinderen. Bij de Ummahmoskee kreeg Rienksma echter hoogoplopende ruzie, waarna hij werd weggestuurd.

Lees ook: Keith Rienksma: 'Ik ga niet piepen als je mij extremist noemt'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden