Amsterdamse Sahar (19) speecht naast ministers voor de VN

De Amsterdamse Sahar Afzal (19) mag als jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties met een handjevol ministers mee naar de Algemene Vergadering in New York, die dinsdagochtend van start gaat.

Sahar Afzal. Beeld Privé
Sahar Afzal.Beeld Privé

Een jaar geleden zette Sahar Afzal uit de Plantagebuurt alles op alles om een plekje te bemachtigen in de VN-jongerenraad. Ze was een van de jongste sollicitanten, maar stond haar mannetje in de campagnestrijd en won.

Als jongerenvertegenwoordiger is ze de schakel tussen Nederlandse jongeren en politieke instanties in binnen- en buitenland. Ze stapt maandag op het vliegtuig naar New York om naast minister Ploumen, minister Koenders, minister Schippers en staatssecretaris Dijkhoff de Algemene Vergadering van de VN toe te spreken.

Hoe zag het afgelopen jaar er voor jou uit?
"Nadat ik vorig jaar tijdens de Nacht van de VN in Pakhuis de Zwijger werd gekozen als jongerenvertegenwoordiger, ziet mijn leven er compleet anders uit. Het is mijn taak om naar jongeren te luisteren en om me vervolgens namens hen uit te spreken naar instanties. Ik ga veel langs op scholen om te onderzoeken wat mijn leeftijdsgenoten bezig houdt. Ook geef ik gastlessen. Door scholen werd ik het afgelopen jaar gevraagd om bijvoorbeeld over het vluchtelingenprobleem te praten, omdat docenten het lastig vonden het daar met hun leerlingen over te hebben."

Je gaat samen met Nederlandse ministers naar de Algemene Vergadering van de VN. Wat ga je daar doen?
"Nog voordat de vergadering officieel geopend wordt, spreek ik samen met minister Ploumen voor een groep buitenlandse ministers om het belang van jongerenvertegenwoordigers uit te leggen. Minister Ploumen vindt het erg belangrijk dat jongeren een stem hebben in onze samenleving. Ik vind het heel tof dat zij zich echt hard maakt voor ons."

null Beeld Privé
Beeld Privé

"Dinsdag om 9.00 uur (lokale tijd, red.) wordt de Algemene Vergadering geopend, dan mag het hoofd van elk land een praatje houden. Vorig jaar deed koning Willem-Alexander het, maar dat was een uitzondering. Normaal spreekt de minister-president. Minister Rutte kan er dit jaar alleen niet bij zijn omdat het dinsdag Prinsjesdag is, daarom opent minister Ploumen waarschijnlijk de vergadering namens Nederland. Ik mag daar bij zijn."

Heeft elk land een jongerenvertegenwoordiger?
"Nee, integendeel zelfs. In Europa zijn er in totaal zo'n twintig jongerenvertegenwoordigers. Maar de Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld geen jongerenvertegenwoordiger maar iemand die alleen mag observeren. In heel Afrika en Azië zijn het er maar een paar. Nederland doet het op dit gebied echt goed. Onze ministers vinden het belangrijk dat jongeren ook een stem hebben. Ik mag als vertegenwoordiger mee naar de ministeriële week van de Algemene Vergadering, maar andere landen laten dat amper toe. Ik zal in New York even van de weinige jongerevertegenwoordigers zijn."

Waarom zijn andere landen zo huiverig?
"Er wordt gedacht dat jongeren niks bij kunnen dragen in de politiek. Helaas is het over het algemeen normaal dat politici blanke mannen zijn van vijftig jaar of ouder. In Nederland wordt mijn taak heel serieus genomen, maar in andere landen ligt dat anders. Politici zijn bang dat jongeren te kritisch zijn en nemen ze niet serieus."

De Algemene Vergadering van de VN duurt in totaal drie maanden. Sahar gaat half oktober nog een keer voor drie weken terug naar naar New York. Daarna krijgt ze een nieuwe collega die ook gekozen zal worden tijdens de Nacht van de VN op 24 oktober.

null Beeld Privé
Beeld Privé
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden