Amsterdamse rijinstructeur 'hielp' Belgen bij theorie-examen

De Amsterdamse eigenaar van autorijschool 100 % Geslaagd riskeert 18 maanden cel in België omdat hij zijn leerlingen met een verborgen camera en een zendertje naar het theoretisch rij-examen stuurde.

HLN
Een minicamera verstopt in een knoopsgat filmde de vragen en stuurde die in realtime door naar de zaakvoerder van de rijschool die op de parking van het examencentrum in een auto zat. Beeld HLN
Een minicamera verstopt in een knoopsgat filmde de vragen en stuurde die in realtime door naar de zaakvoerder van de rijschool die op de parking van het examencentrum in een auto zat.Beeld HLN

Hijzelf zat op de parkeerplaats en fluisterde de juiste antwoorden in.

Mustapha El B. (39) heeft in Amsterdam een succesvolle autorijschool. Zijn leerlingen komen vooral graag naar zijn school omdat hij ook rijlessen in het Arabisch geeft. De man is zelf van Marokkaanse afkomst.

In Nederland is het mogelijk om met een tolk examen af te leggen, maar in België is die procedure ingewikkelder.

Daarom besloot Mustapha El B. als echte zakenman zijn actieradius naar Antwerpen uit te breiden. Hij huurde een lokaaltje op de Bisschoppenhoflaan in het Vlaamse Deurne en maakte reclame met '100 % Geslaagd.'

Hoe ging El B. te werk? De openbare aanklager legde dinsdag uit hoe een zijn cliënten werd gesnapt: "Op 7 december 2017 waarschuwde het examencentrum in Deurne de politie omdat op de parkeerplaats een Seat Ibiza stond geparkeerd. De examinator herkende Mustapha El B. aan het stuur. Hij zag ook dat één van de kandidaten zich verdacht gedroeg."

Zendertje en oortjes
"De politie hield haar aan de uitgang tegen. De vrouw, Bouchra H., bekende dat zij gefraudeerd had. In haar ruime hemd zat een verborgen cameraatje, een zendertje en oortjes verstopt. Zij had het hemd gekregen van Mustapha toen zij het examencentrum binnenging.''

Het systeem was goed uitgekiend. Het cameraatje filmde de vragen, Mustapha kreeg die beelden op zijn laptop en hij fluisterde het antwoord in. Bouchra hoefde niets extra te betalen. Zij moest haar vrienden en kennissen voor rijlessen naar de school van Mustapha El B. te sturen.

Beperkte kennis van Nederlands
Volgens de procureur was deze techniek eerder toegepast bij examencentra in Kontich en Sint-Niklaas. El B. keek de techniek af van andere rijscholen. Sommige kandidaten moesten tot 1400 euro betalen om met het 'cameravest' examen af te leggen.

Advocaat Thibaud Delva verdedigde El B.: "Mijn cliënt wilde kandidaten met een taalachterstand helpen. Die mensen hadden wel de theoretische cursus gevolgd maar kwamen door hun beperkte kennis van het Nederlands niet door het examen."

"Mustapha beseft dat hij de verkeersveiligheid in het gedrang heeft gebracht. Al was dat gevaar beperkt. De kandidaten moesten nog slagen voor hun praktische examen, daar had hij geen vat op. Ik vraag voor mijn cliënt een opschorting van straf, of desnoods een werkstraf.''

Opgedoekt
El B. houdt zich nog enkel met zijn rijschool in Amsterdam bezig. Zijn rijschool in Deurne is opgedoekt.

Kandidate Bouchra H. bekende eveneens. Tegen haar vorderde de procureur 1 jaar cel. Zij benadrukte wel dat het initiatief voor het 'valsspelen' van Mustapha El B. kwam.

In totaal stonden drie mannen terecht voor het organiseren van de fraude en drie kandidaten die er gebruik van maakten. De rechter doet op 26 februari uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden