Amsterdamse restaurants goed voor 23 Michelinsterren

In het DeLaMar Theater werd maandag om 11.00 uur de Michelin Gids 2018 gepresenteerd. Drie Amsterdamse restaurants kregen een eerste ster uitgereikt: The Duchess, Le Restaurant en The White Room.

Corrie Gerritsma
The White Room in het Krasnapolsky Hotel. Beeld Mats van Soolingen
The White Room in het Krasnapolsky Hotel.Beeld Mats van Soolingen

Grote verrassing is de ster voor The Duchess in het W Hotel. Le Restaurant was vorig jaar zijn ster kwijt omdat het restaurant tijdelijk sloot en later heropende op een nieuwe plek. The White Room in het Krasnapolsky van de jonge chef Arturo Dalhuisen kreeg ook een eerste ster.

In het totaal ging Amsterdam van 21 naar 23 sterren. Ciel Bleu, &Moshik (voorheen &Samhoud Places), Librije's Zusje en Aan de Poel (Amstelveen) behielden hun twee sterren. Bord'Eau verloor een van de twee sterren. Daar neemt Bas van Kranen op 1 januari de keuken over van Richard van Oostenbrugge, die een eigen restaurant begint.

Elf restaurants behouden hun ster: Bolenius, Bridges, Lastage, Mos, Rijks, Ron Gastrobar, Sazanka, Sinne, Vermeer, Vinkeles en Yamazato.

The White Room
Arturo Dalhuisen (33) van The White Room (Krasnapolsky) was 'helemaal de weg kwijt' tijdens de bekendmaking in het DeLaMar. "Ik was ook zo verrast. Of ik het verwacht had? Ja en nee. Ik werd de afgelopen weken heel veel getipt, maar als je gaat hopen... Je beeld kan zo vertekend zijn. Het is ja of nee hè, dat is linke soep."

Het restaurant blijft The White Room by Jacob Jan Boerma heten. "Hij heeft een adviesrol en dat is helemaal goed. Hij zat bij de uitreiking tien meter bij me vandaan, bij de driesterrenchefs. Toen ik voor de uitreiking langs hem liep, gaf hij me een enorme knuffel. Hij trok me bijna uit elkaar. Hij is een grote vent, ik zei ook: stop nou. Nu moeten we gaan bewijzen dat we die ster waard zijn. Dat moet lukken: we hebben een enorm gemotiveerd team, een mooie zaal, alle faciliteiten."

"Ik heb vanuit Hotel Krasnapolsky wel wat druk gevoeld om een ster te halen, maar dat deed ik vooral ook zelf: dit jaar moest het gebeuren."

Weer drie nieuwkomers
Bij de uitreiking in 2016 kwamen er drie sterrenzaken bij: Rijks, Bolenius en Mos Amsterdam. Ook verdwenen er twee. Le Restaurant had net tijdelijk de deuren gesloten en verloor dus zijn ster. Grootste schok was La Rive in het Amstel Hotel, dat na jaren zijn ster verloor.

Lees ook: Van twee naar twintig sterren in zestig jaar.

Arturo Dalhuisen van The White Room ontvangt een Michelinaward uit handen van Michael Ellis. Beeld ANP Olaf Kraak
Arturo Dalhuisen van The White Room ontvangt een Michelinaward uit handen van Michael Ellis.Beeld ANP Olaf Kraak

Drie sterrren

Er zijn dit jaar geen nieuwe tweesterrenrestaurants bijgekomen in Nederland. Wél een derde driesterrenrestaurant: Inter Scaldes uit Kruiningen. Ook werd voor het eerst in Nederland een Michelin Award uitgereikt voor sommelier van het jaar 2018. Die ging naar David van Steenderen van Vineum in Rotterdam.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

De nieuwkomers van vorig jaar kijken terug op hun eerste jaar met een ster:

Luc Kusters van Bolenius: "Door zo'n ster krijg je meer vertrouwen van de gasten. Dankzij de ster hebben we ook een vollere zaak natuurlijk. Je krijgt culinair toerisme: mensen die acht gangen nemen, met wijn, champagne. Voor hen is het echt een avond uit. Er zitten ook mensen bij die komen controleren of die ster wel terecht is, ja."

Joris Bijdendijk, Rijks:
"Het is natuurlijk wel heel bijzonder. Er zijn restaurants die nadat ze een ster hebben gekregen alles op slot zetten om hem te behouden. Je speelt dan eigenlijk een verdedigende wedstrijd. Wij zijn juist vol in de aanval gegaan om beter te worden. Meer investeren: in mensen en in betere, slimmere apparatuur."

Egon van Hoof (38), Mos Amsterdam:
"De ster heeft ons meer naamsbekendheid opgeleverd, maar niet de druk om te presteren. We zijn ook gewoon onszelf gebleven - bij ons staat de muziek net even wat harder, bijvoorbeeld. Als mensen bij een goed restaurant gaan eten, komen ze vaak met een verwachtingspatroon binnen. Dat is net even wat sterker als je net een ster hebt gekregen."

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool
.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden