Amsterdamse rekenwonders zetten bankwereld op haar kop

Banken geven massaal klanten te veel betaalde boeterente terug. Het is de apotheose van twee jaar duwen en trekken van twee Amsterdamse rekenwonders in de grachtengordel.

Thomas de Leeuw en Michiel Lensink. 'Bankiers kwamen ons al uithoren' Beeld Charlotte Odijk
Thomas de Leeuw en Michiel Lensink. 'Bankiers kwamen ons al uithoren'Beeld Charlotte Odijk

Hun verhaal lijkt op een jongensdroom. Twee Amsterdamse slimmeriken met een bèta-opleiding, Michiel Lensink (46) en Thomas de Leeuw (29), bonden de strijd aan met de bankwereld en kregen die op de knieën. Sinds maandag beginnen de banken klanten te veel betaalde boeterente terug te betalen, wat zij hadden geëist.

Lensink en De Leeuw hadden berekend dat instellingen te veel vergoeding in rekening brachten bij klanten die hun hypotheek oversloten. Zij deelden hun bevindingen met tv-programma Radar. Daarna stelde PvdA'er Henk Nijboer Kamervragen.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) besloot toen dat toezichthouder AFM een richtlijn zou ontwikkelen voor een eerlijke boeterente. Uitgangspunt is de 14 juli 2016 van kracht geworden richtlijn, die stelt dat klanten die hypotheken oversluiten niet meer vergoeding betalen dan het nadeel dat banken erdoor lijden.

'Net woekerpolissen'
Lensink en De Leeuw kregen hun gelijk - deels. Hun strijd gaat verder. Banken menen dat klanten gemiddeld maar een paar honderd euro schade hebben en dat slechts terugbetaald hoeft te worden tot 14 juli ­vorig jaar.

Volgens Lensink is dat onvoldoende. "Klanten betaalden gemiddeld 3000 euro te veel boeterente. En klanten die vóór die tijd te veel betaalden, moeten ook vergoed worden. Dat volgt uit het consumentenrecht."

Volgens Lensink betreft het 'iedereen' die oversluit, zeventigduizend klanten per jaar. Met de stichting Oversluitclaim.nl vervolgt het bureau van Lensink en De Leeuw het hoofdpijndossier van banken. "Dit is vergelijkbaar met de woekerpolissen."

"Tot voor kort hadden wij nog nooit iets gedaan in de financiële wereld," zegt Lensink. Hij groeide op in Brazilië en koos in Nederland voor een van de moeilijkste studies die er zijn, technische natuurkunde aan de TU Delft. Daarna werd hij ondernemer in watertechnologie.

Een soortgelijke achtergrond heeft De Leeuw, die opgegroeide in Uithoorn. Hij deed werktuigbouwkunde in Delft, leerde er robots en machines ontwikkelen en startte een bedrijf in zonne-energie.

Honderdduizend dossiers
Het duo is gespecialiseerd in wiskunde. Drie jaar geleden werden de ingenieurs financiële vraagstukken ingetrokken door vragen van familieleden die gefrustreerd thuis kwamen van een bezoek aan een bank.

De Leeuw: "Ze dachten iets te kunnen besparen met de lage rente. Hun adviseurs zeiden echter: de boete is te hoog. Wij zijn gaan rekenen en ontdekten dat zij honderden euro's per maand konden besparen."

Inmiddels hebben Lensink en De Leeuw op de Herengracht hun hypotheekadvieskantoor Ikbenfrits met vijftien medewerkers. Omdat de rente daalt en de woningmarkt groeit, expandeert hun bedrijf gestaag.

"Wij verstrekken hypotheekadviezen voor de helft van tarieven van concurrenten," aldus Lensink. Hun kosten blijven laag door automatisering. "Wij hebben honderdduizend dossiers in de computer. Een kwart daarvan betreft boeterentes."

Behalve om harde cijfers gaat het volgens de twee om dienstverlening. "We hebben daarom ook mensen uit de horeca in dienst genomen."

Er zijn overigens al bankiers nieuwsgierig op bezoek gekomen. Lensink: "Ze kwamen ons eens uithoren. Wie zijn toch die Delftenaren in Amsterdam die de hele Zuidas op zijn kop hebben gezet?"

Zie ook: 'Te veel betaalde boeterente hoger dan banken zeggen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden