Amsterdamse regeling voor toeslagen minima deugt niet

De rechter heeft een streep gezet door de manier waarop Amsterdam toeslagen verstrekt aan minima. De gemeente moet haar huiswerk overdoen.

Michiel Couzy
Woordvoerder van wethouder Arjan Vliegenthart: 'We zijn aan het nadenken hoe de regels veranderd moeten worden.' Beeld anp
Woordvoerder van wethouder Arjan Vliegenthart: 'We zijn aan het nadenken hoe de regels veranderd moeten worden.'Beeld anp

In maart spande een Amsterdammer een rechtszaak aan tegen de gemeente. De man is chronisch ziek, arbeidsongeschikt, zit al lang in de bijstand en heeft geen enkel uitzicht op een baan.

In het verleden zou hij in aanmerking komen voor de zogenoemde langdurigheidstoeslag, een extraatje van het rijk dat moet voorkomen dat minima in financiële problemen komen. Maar het kabinet heeft deze toeslag afgeschaft en, met een bijbehorend bedrag, op het bordje van de gemeente gelegd. Onder de voorwaarde dat het wel een individuele bijdrage moet blijven.

Amsterdam heeft besloten de toeslag toe te kennen in de vorm van VVV-bonnen voor mensen die hulp krijgen bij de aanpak van hun schulden en daarbij een mijlpaal bereiken. Het idee achter de bon in plaats van geld is dat schuldeisers die niet kunnen opeisen.

Nieuwe regeling in de maak
De Amsterdammer die naar de rechter stapte, zit niet in de schuldhulpverlening en heeft dus geen recht op een VVV-bon. Dat vond hij niet eerlijk en hij kreeg gelijk van de rechter; de Amsterdamse regeling deugt niet.

Volgens Piet van der Lende van de Bijstandsbond hebben honderen Amsterdammers een toeslag aangevraagd en niet gekregen. Deze uitspraak kan voor hen grote gevolgen hebben, zegt hij.

Amsterdam gaat niet tegen de uitspraak in beroep. Een woordvoerder van wethouder Arjan Vliegenthart (Armoede) laat weten dat de gemeente de regels verandert. "We zijn aan het nadenken hoe dat moet."

IJskast
Mensen die nu een toeslag aanvragen, krijgen te horen dat die voorlopig niet wordt toegekend in verband met de aanstaande veranderingen.

Amsterdam heeft ervoor gekozen het geld voor de toeslag toe te kennen aan groepen: een VVV-bon voor mensen in de schuldhulp, een collectieve zorgverzekering voor minima en, indien nodig, geld voor de aanschaf van een ijskast of wasmachine.

Vliegenthart verwacht voor de zomervakantie met een nieuwe regeling te komen. De gemeenteraad moet hiermee instemmen.

Lees ook: 'Wethouder Vliegenthart deelt te royaal cadeautjes uit'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden