Amsterdamse rechter ziet meer verwarde mensen

De Amsterdamse rechtbank ziet het aantal zogeheten zittingen waarbij verwarde personen en psychiatrisch patiënten gedwongen worden opgenomen de laatste vijf jaar toenemen. In 2013 waren er ruim 2300 zittingen, dit jaar stevent de rechtbank af op een kleine 2800 zaken.

Beeld anp

Er worden extra en langere zittingsdagen gepland in onder meer de crisisopvang, opvangadressen voor daklozen, ziekenhuizen en op straat. In ongeveer acht van de tien BOPZ-zittingen (Wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen) valt het besluit dat de patiënt gedwongen wordt opgenomen.

Het aantal zaken waarbij de patiënt geweld gebruikt, neemt eveneens toe. Ook zien de griffiers van de rechtbank steeds vaker Oost-Europese en Arabische namen op de zittingslijst voorkomen.

Kwetsbare mensen
Directeuren Jessica Wesselius van ­Arkin en Nic Borghans van HVO-Querido herkennen het beeld van de toename van de BOPZ-zaken. Zij wijten dit aan de bezuinigingen in de zorg.

"De mensen die het op hun eigen woonplek niet redden, kunnen steeds vaker alleen via een rechterlijke uitspraak terechtkomen op de zorgplek die bij hun past. Dat is niet zoals wij de zorg aan kwetsbare mensen zouden willen vormgeven. Wij staan voor toegankelijke zorg en maatwerk."

Geen plek
De druk op de crisisopvang is volgens hen de afgelopen jaren toegenomen. "Regelmatig worden patiënten aangemeld voor opnames, met of zonder dwangmaatregel, die we niet (direct) een plek kunnen bieden. De afgelopen jaren is er wel ingezet op de afbouw van klinische bedden maar is de ambulante zorg niet gelijktijdig uitgebreid."

HVO-Querido en Arkin willen wijkteams oprichten waarin woningbouwverenigingen, buurthuizen en de wijkagent samenwerken. "We denken aan plekken in de wijk waar mensen zich vrijwillig kunnen laten opnemen als het even niet meer gaat."

Beeld Het Parool

Meelopen met de familierechter

Verwarde en psychiatrische patiënten die gedwongen worden opgenomen: het worden er steeds meer. PS liep mee met familierechter Dick van den Brink en was bij zittingen overal in de stad - zelfs op straat. 'Het raakt me, het gaat wel om vrijheidsbeneming.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden