Amsterdamse Rainbow Dress verovert Europa

Nog tot eind deze week ziet het Europese Parlement in Brussel er opeens een stuk fleuriger uit. Dat komt door de 16 meter grote Rainbow Dress.

Frans Boogaard
De Rainbow dress fleurt deze week het Europese Parlement op Beeld D66
De Rainbow dress fleurt deze week het Europese Parlement opBeeld D66

De jurk is ontworpen en gemaakt in Amsterdam uit de vlaggen van 75 landen (allemaal buiten de EU) waar homoseksualiteit ook anno 2018 nog strafbaar is.

"Ik ben niet erg nationalistisch aangelegd, maar hier ging mijn hart toch net iets sneller van kloppen," glundert een trotse initiatiefneemster en D66-leider in Brussel Sophie in 't Veld. "Dat deze jurk uit Amsterdam net deze week hier in het Parlement zo'n prominente plek heeft gekregen."

Met 'net deze week' doelt ze op de start van het Europese Pride-seizoen, deze week in Brussel, waaraan ze zelf in steeds weer andere Europese hoofdsteden jaar na jaar trouw meedoet.

En, nog steeds glunderend: "Grappig ook dat juist vlaggen, normaal het symbool van nationalisme, nu worden gebruikt om een boodschap van diversiteit en gelijkheid uit te dragen."

Statement
De Rainbow dress, een statement in zichzelf, verovert Europa stormenderhand. Na Brussel staan Madrid en Athene op de agenda, met andere hoofdsteden - zegt Arnout van Krimpen van de Amsterdam Rainbow Dress Foundation - is het overleg nog gaande. Brussel ziet hij als een mooie start. "Want hier, in het hartje van de Europese democratie, wordt het beleid gemaakt."

Nog trotser dan de twee Nederlanders is het Antwerpse transgender model Maxim Magnus, dat zich eerder 'met een heel speciaal gevoel' in de metershoge creatie liet hijsen voor een wel heel bijzondere fotoshoot. "Omdat dit voor een belangrijk doel is en ik zelf na al die jaren kan zijn wie ik altijd al wil zijn."

Close minded
Dat zij, afkomstig uit de wereldhoofdstad van de mode, zich nu in een opvallend Nederlands ontwerp hult, stoort haar geen seconde. "Amsterdam is ermee gekomen, en Nederland is altijd heel vooruitstrevend geweest als het om lhbt-rechten ging."

Al blijven de vooruitstrevendheid en acceptatie in haar optiek, of het nu om Nederland of België gaat, nog te vaak beperkt tot de grote steden: "Daarbuiten kunnen mensen toch nog weer heel close minded zijn."

Europarlementariër Sophie in 't Veld (links) en model Maxim Magnus Beeld D66
Europarlementariër Sophie in 't Veld (links) en model Maxim MagnusBeeld D66

De jurk zelf is het levende toonbeeld van de verandering die 'de community' nastreeft, want zodra een land de homoseksualiteit uit het strafrecht haalt, maakt zijn nationale vlag plaats voor de regenboogvlag.

Dat is, in de twee jaar dat de megajurk bestaat, overigens pas één keer gebeurd: met Belize.

Wereld te winnen
Maar ook binnen Europa, vinden In 't Veld, Van Krimpen en Magnus eensgezind, is op het vlak van gelijke rechten nog een wereld te winnen.

In 't Veld: "Pas dit jaar voor het eerst wappert de regenboogvlag op het Parlementsgebouw, en daar was nog best discussie over. Vergeet niet dat hier nogal wat vertegenwoordigers van nationalistische partijen rondlopen die soms behoorlijk homofoob zijn. Het kan helemaal geen kwaad om die mensen een paar dagen op zo'n jurk te laten kijken en ze aan het denken te zetten."

Van Krimpen, donderdag mét In 't Veld in een seminar, wil dat Europa zich veel meer openstelt voor lhbt'ers onder de vluchtelingen. "Daar ga ik stevig de aandacht op vestigen."

Oké
En Magnus, net 20, is ervan overtuigd dat er, ook in onze directe omgeving, nog bergen werk zijn op het vlak van mentaliteitsverandering, zeker als het om transgenders gaat.

Onnavolgbaar geformuleerd: "Het wordt geaccepteerd, tot het te dichtbij komt. Dan merk je toch dat veel mensen het eigenlijk alleen maar oké vinden omdat het niet oké is om het niet oké te vinden."

Lees ook: Amsterdam Rainbow Dress in collectie Amsterdam Museum

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden