Amsterdamse rabbijn: homo's zijn ziek, maar te genezen

Er is ophef ontstaan binnen de Joodse Gemeente Amsterdam nadat bekend werd dat Aryeh Ralbag, opperrabbijn van de gemeenschap, een Amerikaanse verklaring heeft ondertekend waarin staat dat homoseksualiteit een ziekte is, die kan worden genezen. Zowel de voorzitter van de Joodse gemeente als homobelangenvereniging COC Nederland laten weten dat de verklaring niet representatief is voor hoe er in Joodse kringen in Nederland over homoseksualiteit gedacht wordt.

Redactie
Voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam Ronnie Eisenmann. © FOTO ANP Beeld
Voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam Ronnie Eisenmann. © FOTO ANP

In de Verenigde Staten is de zogenaamde Torah Declaration over homoseksualiteit uitgebracht. Daarin wordt homoseksualiteit niet enkel op Bijbelse gronden afgewezen; er wordt ook gesteld dat homoseksualiteit door therapie 'veranderbaar' is, zo schrijft Gaykrant op zijn website.

Homoseksuele gevoelens overwonnen

De Torah Declaration is eind december 2011 uitgebracht en opgesteld door ongeveer 25 personen die 'succesvol hun homoseksuele gevoelens overwonnen hebben' en een aantal rabbijnen en betrokken joden die 'hun moedige weg ondersteunen'.

De verklaring is inmiddels door meer dan 160 personen ondertekend, vooral door rabbijnen en enkele werkers in de geestelijke gezondheidszorg. Eén van de ondertekenaars is de opperrabijn Aryeh Ralbag die in Amerika woont.

COC Nederland betitelt de verklaring als 'ongefundeerd, schadelijk en niet representatief voor hoe er in Joodse kringen over homoseksualiteit gedacht wordt'.

Homo's welkom

Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam reageerde vanochtend op het Radio 1 Journaal. Hij laat weten het te betreuren dat de opperrabbijn de verklaring ook met zijn Nederlandse pet op heeft ondertekend.

'Homo's zijn net als hetero's welkom en hebben dezelfde rechten en plichten. Iedereen moet zijn eigen invulling kunnen geven aan zijn geloof en geaardheid, daar hebben wij geen dogmatisch oordeel over.' Op verzoek van Eisenmann heeft de opperrabbijn de vermelding van Amsterdam in de verklaring geschrapt.

© FOTO THINKSTOCK Beeld
© FOTO THINKSTOCK
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden