Amsterdamse raad wil dat agent reden aanhouding bijhoudt

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wil dat de politie zogenaamde stopformulieren gaat gebruiken. Daarin geven agenten aan waarom ze iemand staandehouden.

In zogenaamde stopformulieren moeten agenten motiveren waarom ze iemand aan de kant zetten. Beeld anp

De Amsterdamse politie heeft als een van de weinige korpsen erkend dat agenten vaker Turken of Marokkanen op straat aanhouden dan autochtone Amsterdammers. De stopformulieren moeten dit etnisch profileren bij de politie terugdringen.

De formulieren blijken in het buitenland succesvol: in onder meer het Verenigd Koninkrijk en Spanje is na de invoer ervan het etnisch profileren afgenomen en is het percentage succesvolle controles gestegen.

In een motie roepen GroenLinks, D66, SP en PvdA het college op in overleg te gaan met de Amsterdamse politie, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationale Politie om zo snel mogelijk een pilot met stopformulieren in Amsterdam te starten.

"Stopformulieren werken al in het buitenland, laten we die dus zo snel mogelijk in Nederland invoeren, te beginnen in Amsterdam," zegt GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink. De partij pleitte al eerder voor de invoer van de formulieren.

Typhoon
De discussie over etnisch profileren laaide onlangs op toen rapper Typhoon in Zwolle staande was gehouden omdat de politie de combinatie van leeftijd, huidskleur en dure auto niet vertrouwde. De politie bood daar later uitgebreid excuses voor aan. Typhoon werd daarnaast gevraagd om mee te werken aan een campagne tegen racisme bij de politie.

Uit onderzoek van Maurice de Hond bleek afgelopen week dat twee derde van de Nederlanders (64 procent) het acceptabel vindt dat de politie etnisch profileert om de misdaad te bestrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden