Amsterdamse raad bezorgd over subsidies huurders

Amsterdamse gemeenteraadsleden zijn veronrust over het gebrekkig toezicht op de bestedingen van subsidies aan huurdersorganisaties. Zowel partijen binnen de coalitie als de oppositie reageren bezorgd na de kritiek van de Rekenkamer Metropool Amsterdam.

Huurwoningen in Amsterdam Beeld Ton Damen
Huurwoningen in AmsterdamBeeld Ton Damen

De PvdA- en CDA-fracties in de gemeenteraad kondigen aan wethouder Laurens Ivens (SP, Wonen) hierover aan de tand te zullen voelen. De PvdA wil dit zo snel mogelijk, de VVD wacht tot een vergadering met de wethouder op 21 juni.

Aanleiding is het donderdag verschenen 154 pagina's tellende rapport van de Rekenkamer Metropool Amsterdam. Daarin staat dat Amsterdam onvoldoende toezicht heeft gehouden op de bestedingen van subsidiestromen voor huurdersorganisaties. Ook werd de splitsing van de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) en het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW), dat samen met de Wijksteunpunten Wonen intussen !Woon heet, volgens de Rekenkamer door de gemeente slecht begeleid.

Zorgelijke situatie
"Ik vind dit een zorgelijke situatie," zegt PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman. "Bewonersondersteuning is langrijk om de belangen van huurders te dienen op de overspannen woningmarkt als in Amsterdam, waar het belang van bewoners al snel in de knel komt. Daarom hebben we veel geld over voor bewonersondersteuning. Maar de Rekenkamer geeft nu aan dat de gemeente niet genoeg heeft opgelet bij de uitgave van dit geld."

CDA-woordvoerder Diederik Boomsma zegt het echt een slechte zaak te vinden als energie, tijd en belastinggeld worden verspild aan onderlinge ruzie en niet worden besteed aan waar het om gaat: het ondersteunen van bewoners. "Er moet nu snel duidelijkheid en rust in de tent komen. De gemeente moet haar verantwoordelijkheid nemen. De opgave is groot genoeg. Daar moeten we deze organisaties op af kunnen rekenen."

Doelmatigheid subsidies
Voor de collegepartijen D66 en VVD spreken zich ook uit. "Ik maak me zorgen om het gebrek aan doelmatigheid van de subsidies die voortkomt uit een onduidelijke taakverdeling," zegt, zegt woordvoerder Alexander Hammelburg van D66. "Het is in het belang van Amsterdammers dat het geld goed wordt besteed."

Tjakko Dijk (VVD) spreekt van onderling gekissebis tussen bewonersorganisaties. "De gemeente kan meer grip houden op de besteding van subsidiegeld en daar zijn we als VVD altijd kritisch op, maar de bewonersorganisaties moeten vooral zelf hun zaak op orde brengen."

De SP had nog geen reactie op het lijvige en kritische Rekenkamerrapport beschikbaar.

Wethouder Laurens Ivens Beeld Ton Damen
Wethouder Laurens IvensBeeld Ton Damen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden